
Αντιδράσεις δικηγόρων και καθηγητών για τη μήνυση Θάνου κατά Τσακυράκη
Ανησυχία και θλίψη εξέφρασαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου με αφορμή τη μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρου Σταύρου Τσακυράκη.
Ανησυχία και θλίψη εξέφρασαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου με αφορμή τη μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρου Σταύρου Τσακυράκη.
Συγκεκριμένα, οι κκ.Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας, Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη, καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων
Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:
«Με αφορμή την έγκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρου Αθηνών, κ. Σταύρου Τσακυράκη, εξαιτίας κριτικής αρθρογραφίας του τελευταίου, το δικηγορικό σώμα δηλώνει τη βαθιά ανησυχία του και την απόλυτη εναντίωσή του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία. Οι δικηγόροι δεν μπορούν και δεν θα είναι παθητικοί θεατές σε φαινόμενα που ναρκοθετούν το δικαιοκρατικό θεμέλιο της κοινωνίας μας».
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρου Αθηνών Σταύρου Τσακυράκη, εξαιτίας κριτικής αρθρογραφίας τού τελευταίου, στην προσωπική του ιστοσελίδα, το δικηγορικό σώμα δηλώνει «τη βαθιά ανησυχία του και την απόλυτη εναντίωση του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία».
Οι δικηγόροι, προσθέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην ανακοίνωσή του «δεν μπορούν και δεν θα είναι παθητικοί θεατές σε φαινόμενα που ναρκοθετούν το δικαιοκρατικό θεμέλιο της κοινωνίας μας».
Η κ. Θάνου έχει υποβάλει μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση σε βάρος του κ. Τσακυράκη για το σχολιασμό της επιστολή που απέστειλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στους προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νέα ζωή για το «Εργοστάσιο Τέχνης»
- Διεθνείς ανησυχίες για τον νόμο για την «εθνική ενότητα» της Κίνας – «Κακόβουλη δυσφήμιση», απαντά το Πεκίνο
- DSquared2: Οι βουτιές τους στα καταγάλανα νερά της Μυκόνου
- Παναγιώτης Νέστορας: Πήρε εξιτήριο από το Ιπποκράτειο – «Η απώλεια της γυναίκας μου να είναι η τελευταία από τέτοια άνανδρα χτυπήματα»
- Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την Ολλανδία – Ποιους παίκτες πήρε μαζί του ο Μεντιλίμπαρ (pics)
- Ξέσπασε ο Μόντριτς: «Δεν μπορείς να δίνεις τέτοιο πέναλτι»
- Αύξηση σχεδόν 30% στους θανάτους στη Γαλλία κατά τον καύσωνα του Ιουνίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-FxNbwRDvWnY-unsplash-1-315x220.jpg)













![Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-51-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442