Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίσημη επίσκεψη Νίκου Κοτζιά στην Αίγυπτο

Επίσημη επίσκεψη Νίκου Κοτζιά στην Αίγυπτο

Με ατζέντα εφ'όλης της ύλης αναχωρεί για την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης βρίσκονται συναντήσεις με τον πρόεδρο Σίσι, όπως και τον αιγύπτιο πρωθυπουργό και τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ -ενώ μετά την Αίγυπτο, ο Ν.Κοτζιάς θα μεταβεί απευθείας στην Κύπρο.

Με ατζέντα εφ’όλης της ύλης αναχωρεί την Τρίτη για την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο έλληνας ΥΠΕΞ θα γίνει την Τετάρτη δεκτός από αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι και στη συνέχεια από τον πρωθυπουργό Σερίφ Ισμαΐλ.

Θα ακολουθήσει συνάντηση του Ν.Κοτζιά με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, μετά την οποία έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου ενώ η επίσκεψη στην Αίγυπτο θα ολοκληρωθεί με επαφές εκπροσώπους της ομογένειας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Μετά την Αίγυπτο, ο Ν.Κοτζιάς θα μεταβεί απευθείας στην Κύπρο για την διάσκεψη των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ (MED Group) την Παρασκευή.

Κατά την επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαν συζητηθεί προγράμματα συνεργασίας μεταξύ άλλων και στον ενεργειακό τομέα, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί, αλλά και στον τουριστικό, τον εμπορικό, τον ναυτιλιακό και στον τομέα των μεταφορών, μεταξύ λιμένων των δύο χωρών.

Ενδεικτικό της σημασίας του Καΐρου για την Αθήνα είναι ότι το 2015 (στοιχεία εντεκάμηνου) είχαν αυξηθεί κατά 33,5% οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο -κυριότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών στις χώρες Μέσης Ανατολής-B.Αφρικής-Κόλπου και τον 6ο προορισμό παγκοσμίως.

Βασικός πυλώνας εδώ και ενάμιση χρόνο είναι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, μέσω της οποίας εκφράζεται η βούληση να διαδραματίσουν οι τρεις χώρες σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή βάσει ενός κοινού πολιτικού, αναπτυξιακού και διπλωματικού παρονομαστή. Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η τρίτη σύνοδος κορυφής, αυτή των Αθηνών, μετά την πρώτη τον Νοέμβρη του 2014 στο Κάιρο και τη δεύτερη, τον περασμένο Απρίλιο στη Λευκωσία, ενώ αναναμένεται η επόμενη μέσα στο καλοκαίρι.

Η πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr από την ιταλική εταιρία ΕΝΙ, στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, τον περασμένο Αύγουστο, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την από κοινού προώθηση των συμφερόντων των τριών χωρών στην περιοχή και την οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024