Ο ινδικός στρατός πήρε ξανά τον έλεγχο καναλιού που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση μεγάλου μέρους του Νέου Δελχί, το οποίο είχε καταληφθεί από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων που πήραν αιματηρή τροπή. Η κρίση ξεκίνησε από διαδηλώσεις στην κάστα Τζατ στην περιφέρεια Χαριάνα, και κλιμακώθηκε με 19 νεκρούς και ζημιές στο κανάλι που «στέγνωσαν» το Νέο Δελχί - το πότε θα ομαλοποιηθεί η υδροδότηση είναι ακόμη αβέβαιο.

Ο ινδικός στρατός πήρε ξανά τον έλεγχο καναλιού που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση μεγάλου μέρους του Νέου Δελχί, το οποίο είχε καταληφθεί από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων που πήραν αιματηρή τροπή.

Η κρίση ξεκίνησε από διαδηλώσεις στην κάστα Τζατ στην περιφέρεια Χαριάνα, και κλιμακώθηκε με 19 νεκρούς και ζημιές στο κανάλι που «στέγνωσαν» το Νέο Δελχί – το πότε θα ομαλοποιηθεί η υδροδότηση είναι ακόμη αβέβαιο.

Χιλιάδες μέλη της υποβαθμισμένης κάστας Τζατ στο Χαριάνα,  βόρεια του Νέου Δελχί, είχαν ξεκινήσει διαδηλώσεις ζητώντας υποστήριξη από το κράτος -με επιδόματα και μεγαλύτερη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες- που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πήραν βίαιη τροπή.

Πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατέληξαν στο θάνατο 19 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν καταλάβει το κανάλι Μουνάκ και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα στην υδροδότηση του Νέου Δελχί – το οποίο βασίζεται στο κανάλι για τα 3/5 της παροχής. 

Τη Δευτέρα, ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο των πυλών στο κανάλι και ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Νέου Δελχί, Αρβίντ Κετζριουάλ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σύντομα.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο κανάλι «αξιολογούνται» και γίνεται εκτίμηση του πότε θα ομαλοποιηθεί πλήρως η υδροδότηση της πρωτεύουσας.

Τα μέλη της κάστας Τζατ πάντως διαμηνύουν ότι, παρά τις ενδιάμεσες παραχωρήσεις που πήραν από την κυβέρνηση, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Η κάστα Τζατ αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της περιφέρειας Χαριάνα (συνολικά, η περιφέρεια έχει 25 εκατ. κατοίκους). Τα περισσότερα μέλη της κάστας είναι αγρότες, η οικονομική κατάσταση των οποίων έχει επιδεινωθεί καθώς ο οικογενειακός αγροτικός κλήρος έχει μικρύνει με την αύξηση του πληθυσμού ενώ η ξηρασία των δύο τελευταίων ετών έχει πλήξει τις σοδειές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr