Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ, πρώτος προορισμός των γερμανικών εξαγωγών κατά το 2015

Οι ΗΠΑ, πρώτος προορισμός των γερμανικών εξαγωγών κατά το 2015

Οι ΗΠΑ έγιναν ο πρώτος προορισμός των γερμανικών εξαγωγών κατά το 2015, ξεπερνώντας τη Γαλλία, για πρώτη φορά από το 1961, με δεδομένη τη θετική τάση ανάπτυξης που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία, αλλά και ένα πιο αδύνατο συναλλαγματικά ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Ειδικότερα, οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19% στα 114 δισ. ευρώ ( 127 δισ. δολάρια) το 2015.

Οι ΗΠΑ έγιναν ο πρώτος προορισμός των γερμανικών εξαγωγών κατά το 2015, ξεπερνώντας τη Γαλλία, για πρώτη φορά από το 1961, με δεδομένη τη θετική τάση ανάπτυξης που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία, αλλά και ένα πιο αδύνατο συναλλαγματικά ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19% στα 114 δισ. ευρώ ( 127 δισ. δολάρια) το 2015, συγκρινόμενες με μία αύξηση των εξαγωγών προς τη Γαλλία, κατά 2,5% στα 103 δισ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 50 χρόνια, στο οποίο η Γαλλία δεν είναι πλέον ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει στο άμεσο μέλλον. «Πρόκειται για μακρόχρονη τάση» δηλώνει ο Σίμον Γιούνκερ, ειδικός αναλυτής στο οικονομικό ινστιτούτο DIW.

Ο Γιούνκερ αποδίδει την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της Γερμανίας με την ΗΠΑ, στην αύξηση της ζήτησης των γερμανικών προϊόντων εντός αμερικανικής οικονομίας, εξαιτίας των θετικών οικονομικών δεδομένων που ενισχύουν την κατανάλωση αγαθών, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η οικονομία των ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και είχε ανάπτυξη 2,4% το 2015, με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (OECD) να αναμένει ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2%, το 2016.

Από την άλλη μεριά, το ΑΕΠ της Γαλλίας, αυξήθηκε κατά 1,1% το 2015, με τον OECD να εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 1,2% τη χρονιά που διανύουμε.

«Η αμερικανική οικονομία κατά την περίοδο αυτή παρουσιάζει μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της, ευνοεί τις γερμανικές εταιρίες» εξηγεί ο Μπέρναρτ Μέιτς, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στη Γερμανία, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται, επίσης, «στις χαμηλές τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ, στο συγκριτικά χαμηλότερο επίπεδο μισθών στην αμερικανική οικονομία, αλλά και στην πιο ελαστική συναλλαγματική αξία του ευρώ, έναντι του δολαρίου». Από τα μέσα του 2014, το ευρώ υποτιμήθηκε κατά περίπου στο 1/5 της αξίας του, σε σύγκριση με το δολάριο, ακολουθώντας τη δημοσιονομική επέκταση των νομισματικών πολιτικών, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Αυτή η αλλαγή στη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου, ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό» τονίζει ο Γιούνκερ. Καθώς συμμετέχει στην ευρωζώνη, η Γαλλία, δεν ήταν δυνατό να επωφεληθεί από την υποτίμηση του ευρώ, στο εξαγωγικό της εμπόριο με τη Γερμανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024