Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βερναρδάκης: Περιφρουρούμε αρχές δεοντολογίας και Δημοκρατίας στα ΜΜΕ

Βερναρδάκης: Περιφρουρούμε αρχές δεοντολογίας και Δημοκρατίας στα ΜΜΕ

Επανερχόμενος στο ζήτημα της «παθογένειας από την αυτονόμηση των ιδιωτικών ΜΜΕ, ο Χρ.Βερναρδάκης τονίζει ότι ιδιωτικά ΜΜΕ έχουν αυτονομηθεί από τις αρχές της δεοντολογίας και πως η κυβέρνηση θέλει «να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία». Σημειώνει, δε, ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να περιφρουρηθεί.

Επανερχόμενος στο ζήτημα της «παθογένειας από την αυτονόμηση των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης» την Τετάρτη, ο αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης τονίζει ότι ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης έχουν αυτονομηθεί από τις αρχές της δεοντολογίας και πως η κυβέρνηση θέλει «να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία». Σημειώνει, δε, ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να περιφρουρηθεί.

Σε μακροσκελέστατη ανάρτησή του στο facebook, σε απάντηση προς το Ποτάμι, ο Χρ.Βερναρδάκης αναφέρεται στις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ορίζονται από την ΕΣΗΕΑ, καθώς και σε ανακοινώσεις της Ένωσης για κρούσματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ο κ. Βερναρδάκης επισημαίνει ότι πέραν της καταπάτησης των κανόνων δεοντολογίας, «πολλά ΜΜΕ, κυρίως, διαδικτυακά αντιγράφουν με την γνωστή μέθοδο του Copy-Paste τόσο το περιεχόμενο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου όσο και το πρωτότυπο περιεχόμενο άλλων ΜΜΕ το οποίο είναι προϊόν κόπου και έρευνας δημοσιογράφων».

«Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν κάποιοι δια της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας; Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν «γαλέρες» με ανασφάλιστα «μπλοκάκια» των 600 ευρώ, με ανασφάλιστους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Χωρίς κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και με την κρατική διαφήμιση να μοιράζεται κάτω από το τραπέζι;» διερωτάται ο υπουργός.

Για να καταλήξει: «Αναμενόμενο όμως θα πρέπει να είναι για κάθε δημοκρατική κυβέρνηση να θέλει τα ΜΜΕ να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία. Κάτι που θα πρέπει όλοι μας να περιφρουρούμε καθημερινά».

Ο ίδιος κατηγορεί τον συντάκτη της ανακοίνωσης του Ποταμιού ότι ουδεμία σχέση έχει με τη δημοσιογραφία ή τα ΜΜΕ και πως είναι απολύτως αναμενόμενο το Ποτάμι να υπερασπίζεται τέτοιες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Διαβάστε επίσης


Από το βήμα της Βουλής, ο Χρ.Βερναρδάκης δήλωσε την Τρίτη: «Μια από τις μεγάλες παθογένειες είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και η κατάχρηση του ρόλου τους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μια από τις βασικές παθογένειες της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Ευρώπη, είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διά μέσου των ΜΜΕ, που κάνουν κατάχρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ενημέρωσης. Προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Τι ρύθμιση; αυτό είναι ένα άλλο θέμα».

Λίγο αργότερα, κληθείς από κοινοβουλευτικούς συντάκτες να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Χρειάζονται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κάτω από το οποίο πρέπει να λειτουργούν και το οποίο δεν υπάρχει. Λειτουργούν ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει δημοσιογραφική δεοντολογία».

ΠΑΣΟΚ: «Μνημείο καθεστωτικής αλαζονείας»

«Η δήλωση αυτήαποτελεί μνημείο καθεστωτικής αλαζονείας και κυριολεκτικά ξεσκεπάζει και το τελευταίο φύλο συκής της κυβέρνησης. Αποτελεί ωμή ομολογία όχι απλά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για έλεγχο των ΜΜΕ αλλά και μιας καθεστωτικής πολιτικής κουλτούρας από την οποία διέπεται» επισημαίνει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την τοποθέτηση Βερναρδάκη στη Βουλή.

«Επί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση διατεινόταν ότι επιθυμεί την θέσπιση κανόνων. Υποκρίνεται, ψεύδεται και σήμερα αποκαλύφτηκε ολοκληρωτικά.

»Γιατί παθογένεια της Δημοκρατίας είναι μια κυβέρνηση να αρνείται να βάλει πραγματικούς κανόνες ανοιχτού και υγιούς ανταγωνισμού στον χώρο των ΜΜΕ που θα υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον.

»Γιατί παθογένεια της Δημοκρατίας είναι να επιδιώκει μια κυβέρνηση τον έλεγχο και την χειραγώγηση των ΜΜΕ.

»Φαίνεται δυστυχώς ότι κάποιοι στη κυβέρνηση πραγματικά θέλγονται από ολοκληρωτικάκαθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας. Σήμερα αποκαλύφτηκαν! Μόνο που δεν θα τους κάνουμε την χάρη…»

Ένωση Κεντρώων: «Ποιες οι διαφορές μεταξύ αριστεράς και δικτατορίας»

«Ο Σύριζα μετά τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, επιθυμεί να «ελέγξει» τα ραδιόφωνα και εν συνεχεία όπως ανέφερε και η κυβερνητική εκπρόσωπος και το διαδίκτυο.

»Αν όλα κυλήσουν με βάση τις διαθέσεις της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αντικρίσουμε και άλλα ευτράπελα. Τελικά ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αριστεράς και δικτατορίας;» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024