Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ «πρέπει να μοιράζονται» το φυσικό αέριο σε κρίσεις

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ «πρέπει να μοιράζονται» το φυσικό αέριο σε κρίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει να επιβάλει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να παρέχουν φυσικό αέριο από τα αποθέματά τους σε γειτονικές χώρες τους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο προτάσεων της για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών που είναι εξαρτημένες από τη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Οι προτάσεις θα συμφωνηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα ανακοινωθούν επίσημα την άλλη εβδομάδα, κατά το δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει να επιβάλει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να παρέχουν φυσικό αέριο από τα αποθέματά τους σε γειτονικές χώρες τους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο προτάσεων της για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών που είναι εξαρτημένες από τη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Οι προτάσεις θα συμφωνηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα ανακοινωθούν επίσημα την άλλη εβδομάδα, κατά το δημοσίευμα.

Βάσει του σχεδίου, η Ευρώπη θα διαιρεθεί σε εννέα ζώνες και οι χώρες σε κάθε ζώνη θα είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται για να σχεδιάσουν πώς θα «κτίσουν» τα αποθέματά τους και τις υποδομές που θα επιτρέπουν την ευκολότερη ροή του αερίου μεταξύ τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει τη σύνταξη αυτών των σχεδίων (αντιμετώπισης) κρίσεων και θέλει, επίσης, να έχει μία αμφιλεγόμενη εξουσία ελέγχου και αρνησικυρίας (βέτο) των συμβάσεων αερίου, πριν αυτές υπογραφούν από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διασφαλίζει τον δίκαιο εφοδιασμό.

«Η ασφάλεια της προμήθειας στην ΕΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητικά από τα κράτη-μέλη μόνα τους και μπορεί […] να επιτευχθεί καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης» αναφέρεται στο σχέδιο του εγγράφου της Κομισιόν, το οποίο είναι σε γνώση των Financial Times.

Η Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα αποτελέσουν μία βαλκανική ομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Στις πιο ευάλωτες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, η Γερμανία θα συγκροτήσει μία ομάδα μαζί με την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία. Η Ουγγαρία θα είναι στην ίδια ζώνη με την Αυστρία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Κροατία. Η Φινλανδία θα πρέπει να συντάξει μαζί με τις χώρες της Βαλτικής σχέδια για την παροχή αερίου σε καταστάσεις ανάγκης.

Προτεραιότητα θα έχουν τα νοικοκυριά, τα δίκτυα θέρμανσης περιοχών και βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία. Εάν μία χώρα θα είχε δυσκολία με τον εφοδιασμό τους με αέριο -σε αντίθεση με γειτονική της χώρα- η γειτονική χώρα θα ήταν υποχρεωμένη να παρέμβει, παρέχοντας αέριο από τα αποθέματα ή τη βιομηχανία της.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν αποκαλούν «υποχρεωτική αλληλεγγύη» τα σχέδια αυτά, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι διακοπές της παροχής ρωσικού αερίου το 2006 και το 2009 ανέδειξαν μία κρίσιμη αδυναμία, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, την οποία θέλει να αντιμετωπίσει η Επιτροπή με το πακέτο των προτάσεων της. Αξιωματούχοι της Επιτροπής έχουν συμπεράνει ότι οι χώρες ήταν ευάλωτες το 2006 και το 2009, επειδή είχαν χαμηλά αποθέματα αερίου και είχαν ασθενή διασύνδεση με τις γειτονικές τους χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024