Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πίσω η Ελλάδα στις συναλλαγές με κάρτα

Πίσω η Ελλάδα στις συναλλαγές με κάρτα

Σε έναν ακόμη τομέα είναι πίσω η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ειδικότερα, υστέρηση στη χρήση καρτών σε σχέση με την Ευρώπη εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, με τον όγκο των συναλλαγών μέσω καρτών στην ΕΕ να είναι υπερδεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο στη χώρα μας.

Σε έναν ακόμη τομέα είναι πίσω η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ειδικότερα, υστέρηση στη χρήση καρτών σε σχέση με την Ευρώπη εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, με τον όγκο των συναλλαγών μέσω καρτών στην ΕΕ να είναι υπερδεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο στη χώρα μας.

Σε κάθε Ελληνα αντιστοιχούν περίπου οκτώ συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών) έναντι μέσου όρου 93 στην ΕΕ.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2014 ο συνολικός κύκλος εργασιών με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε σε 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην ΕΕ.

Η χαμηλή χρήση των καρτών πληρωμών στην Ελλάδα συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό κατοχής στη χώρα μας δεν απέχει πολύ από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος του 2015 σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και ήταν ενεργές. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός διείσδυσης της χρήσης των καρτών στη χώρα, που διατηρείται παρά την κινητικότητα που αναπτύχθηκε εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών, δεν συνάδει ούτε με το γεγονός πως πλέον τα σημεία πώλησης (POS) δεν διαφοροποιούνται έναντι του μέσου όρου της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η αναλογία είναι 1.800 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα, έναντι 1.970 POS ανά 100.000 κατοίκους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ανακοίνωσή της με την οποία ενημερώνει τους καταναλωτές για τη χρήση των καρτών, το 2015 – ακόμη και μετά τη σημαντική αύξηση λόγω των περιοριστικών μέτρων – η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι στο 20% του μέσου όρου της ΕΕ.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται στις προοπτικές μείωσης του κόστους διαχείρισης μετρητών για τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από την τόνωση της χρήσης των καρτών. Όπως επισημαίνει επικαλούμενη τη διεθνή εμπειρία, το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών ανέρχεται από 0,7% ως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ειδικότερα δε στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ήτοι σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Θέλοντας να περιγράψει τα οφέλη από την τόνωση της χρήσης των καρτών πληρωμών στην Ελλάδα, αναφέρει ότι συνεπάγεται για τους εμπόρους σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών).

Όπως σχολιάζει, συχνά το κόστος διαχείρισης υπερκαλύπτει την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών.

Τόνια Τσακίρη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024