Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά του Ασφαλιστικού

ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά του Ασφαλιστικού

Τη μεγάλη ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή των μικρομεσαίων της αγοράς στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Μητροπόλεως, εκφράζουν η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. Το κλείσιμο των καταστημάτων πλησίασε το 100%. «Η σημερινή παρουσία τόσων εμπόρων και επαγγελματιών δείχνουν ότι ο κλάδος έχει φτάσει στο 'μη περαιτέρω'. Ευελπιστούμε ότι οι ιθύνοντες θα πράξουν τα δέοντα. Όχι άλλη φορολογική ομηρεία. Όχι άλλο ασφαλιστικό αδιέξοδο».

Τη μεγάλη ικανοποίησή τους για τη δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων της αγοράς στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, στην οδό Μητροπόλεως, έξω από το κτίριο της ΕΣΕΕ, εκφράζουν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

«Η σημερινή παρουσία τόσων εμπόρων και επαγγελματιών στο συλλαλητήριο των μικρομεσαίων της Αθήνας, αλλά και σε αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι ο κλάδος μας έχει φτάσει στο ‘μη περαιτέρω’. Ευελπιστούμε ότι οι ιθύνοντες θα αφουγκραστούν τη φωνή των μικρομεσαίων της αγοράς και θα πράξουν τα δέοντα. Όχι άλλη φορολογική ομηρεία! Όχι άλλο ασφαλιστικό αδιέξοδο!» τονίζουν οι Συνομοσπονδίες σε κοινή ανακοίνωσή τους με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι, δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες».

ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για δυναμική συνέχιση των αιτημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο επόμενο κρίσιμο τρίμηνο, στέλνοντας ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα από τη σημερινή επιτυχή κινητοποίηση του ελληνικού εμπορίου σε όλη την Ελλάδα.

«Κλειστόν λόγο Ασφαλιστικού»

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα καταστήματα κατέβασαν ρολά. «Η ανταπόκριση όλης της χώρας στο κάλεσμα της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και το κλείσιμο των καταστημάτων πλησίασε ποσοστά καθολικής συμμετοχής» επισημαίνεται στη κοινή ανακοίνωση.

Εξίσου μεγάλη απήχηση, προστίθεται, είχαν και οι κινητοποιήσεις και σε τοπικό επίπεδο, όπως μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στη Λιβαδειά, στη Θήβα και στην Έδεσσα.

Στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν χιλιάδες έμποροι, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες από το σύνολο της επικράτειας, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος κ. Γιώργος Ζωγράφος, ο αντιπρόεδρος ΠΟΦΕΕ κ. Αντώνης Μουζάκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών κ. Πέτρος Σκουληκίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Μιχάλης Κιούσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών κ. Σταύρος Πέρρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής κ. Γιώργος Σάμιος, ο πρόεδρος του σωματείου ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής κ. Μπάμπης Κωνσταντόπουλος, καθώς και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων κα Γεωργία Παπαδάκου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν σύσσωμα τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Κορκίδης: Αντιδρούμε στο τέρας της ασφαλιστικής φορολογίας

Θερμές ευχαριστίες για τη δυναμική παρουσία στο συλλαλητήριο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, στον χαιρετισμό του. «Σας ευχαριστώ που δίνουμε μαζί και ενωμένοι τη μάχη του ασφαλιστικού, τη μάχη όλων των γενεών του τόπου μας» τόνισε.

«Διαμαρτυρόμαστε και αγωνιούμε, γιατί βλέπουμε τα ίδια λάθη να διαπράττονται χρόνο με τον χρόνο, κυβέρνηση με την κυβέρνηση. Αγωνιούμε, γιατί καταλαβαίνουμε ότι συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη συνταγή που εξαντλεί τα εισοδήματά μας και συρρικνώνει τους τζίρους μας. Αγωνιούμε, γιατί πριν έξι, πριν τρία χρόνια, αλλά και πριν ένα χρόνο, λέγαμε τα ίδια πράγματα σαν να έχει παγώσει ο χρόνος της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.»

»Μετά από τόσες θυσίες, μετά από τόσες απώλειες, μετά από τόση αγωνία το αποτέλεσμα είναι το απόλυτο μηδέν. Όμως, να ξέρουν ότι η αγωνία και η αγανάκτησή μας θα γίνουν φωνή διαμαρτυρίας ακόμα και εάν χρειαστεί να επαναληφθούν κινητοποιήσεις σαν τη σημερινή. Φαίνεται ότι ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας που συνδέει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας με τις ενέργειες των δανειστών και της εκάστοτε κυβέρνησης είναι η διαμαρτυρία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Επισημαίνοντας δε ότι «δεν συνηθίζουμε να κλείνουμε τα μαγαζιά μας, ούτε να κλείνουμε τους δρόμους χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο. Δεν κάναμε ποτέ κατάχρηση των δικαιωμάτων μας. Επιζητούμε την κοινωνική ειρήνη και πιστεύουμε στον κοινωνικό διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις. Αλλά στου ‘κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα’» τόνισε ότι:

«Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Έχουμε απογοητευτεί γιατί δεν βλέπουμε προκοπή. Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ, δεν βλέπουμε προοπτική. Έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα, να καταθέτουμε προτάσεις, να αναπτύσσουμε επιχειρήματα».

Το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, προειδοποίησε ο κ. Κορκίδης, «όχι μόνο δεν δίνει λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα αλλά αντίθετα οδηγεί σε ασφαλιστικό και φορολογικό αδιέξοδο που πλέον πάνε πακέτο ως προαπαιτούμενο της 1ης αξιολόγησης.»

«Αντιδρούμε στο τέρας της «ασφαλιστικής φορολογίας» που θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει και τις ανοιχτές ΜμΕ. Οι μικρομεσαίοι αυταπασχολούμενοι και εργοδότες δεν υπήρξαμε ποτέ οι ευνοημένοι του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε διαρκώς οι αδικημένοι» τόνισε.

Κατηγόρησε δε τους εκάστοτε κυβερνώντες ότι χρησιμοποιούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ως σάκο του μποξ, φορτώνοντας τους συνεχώς υπερβολικές και παράλογες ευθύνες και υποχρεώσεις.

«Είμαστε ο εύκολος φορολογικός και ασφαλιστικός στόχος που αποτελεί πανάκεια για οποιαδήποτε υστέρηση εσόδων. Είμαστε ένα «πουγκί» το οποίο δύσκολα γεμίζουμε και αιωνίως κάποιοι εύκολα αδειάζουν» ανέφερε.

Επισημαίνοντας τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την οικονομία και την απασχόληση τόνισε «ας καταλάβουν, λοιπόν, όλοι ότι κάνουν μεγάλο λάθος, όταν μας συκοφαντούν, όταν μας εξαντλούν και μας εξοντώνουν, γιατί είμαστε η μόνη απάντηση στο πρόβλημα της χώρας, που πρέπει να ενισχυθεί έμπρακτα και όχι να εξοντωθεί».

Για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο κ. Κορκίδης επισήμανε ότι «το Ασφαλιστικό, αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα, με γνώση, συναίνεση, υπεύθυνη στάση και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών. Είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου στη κυριολεξία, που απαιτεί τη συνδρομή, τη συνεννόηση και τη συμμετοχή όλου του επιχειρηματικού, αγροτικού και επιστημονικού κόσμου, των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας, για την επίλυσή του».

Η ΕΣΕΕ, υπενθύμισε, κατέθεσε δέκα σοβαρές προτάσεις και τρείς αδιαπραγμάτευτες διορθώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση συζήτησης ενός νέου Ασφαλιστικού.

Συγκεκριμένα:

  • Να ενταχθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης, ως ασφαλιστικός χρόνος.
  • Αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρων εισόδημα».
  • Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές φορολογικών ελέγχων.
  • Αναθεώρηση του αυθαίρετου δεκαπλασιασμού για πλαφόν και εξέταση μιας νέας κλίμακας πολλαπλασιαστή από 2 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω.
  • Επανεκτίμηση του ποσοστού 6,95% για την περίθαλψη, καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές για όσους έχουν.
  • Κατάργηση όλων των έκτακτων εισφορών ως βοήθημα, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.
  • Επέκταση του εργόσημου και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.
  • Υπολογισμός της δυσανάλογης επιβάρυνσης των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.
  • Να μην υπάρξουν εκπτώσεις και εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.
  • Απλή και κατανοητή κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας με σεβασμό στην αλληλεγγύη των γενεών.

«Καλούμαστε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και ένα δίκαιο φορολογικό είναι στόχος και ζητούμενο μαζί. Οι στιγμές που βιώνουμε οι μικρομεσαίοι της αγοράς είναι κρίσιμες. Οι πιέσεις είναι αφόρητες και τα εμπόδια πολλά. Σας καλώ να μην τους δώσουμε την ικανοποίηση της παραίτησης. Σας καλώ να δείξουμε όλοι μαζί ότι δεν χάνουμε το κουράγιο μας. Δεν το βάζουμε κάτω. Δεν παραδινόμαστε άνευ όρων» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Καββαθάς: Το Ασφαλιστικό οδηγεί σε λουκέτα, ανεργία, φτώχεια

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό οδηγεί σε περισσότερα λουκέτα, σε περισσότερη ανεργία και σε αύξηση της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς μάλιστα να επιλύει το ασφαλιστικό πρόβλημα, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Το κυβερνητικό σχέδιο, υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς, με τις εισφορές να τις τοποθετεί στο 26,95% δημιουργεί μια δυσβάσταχτη επιβάρυνση για τα μεσαία εισοδήματα και τιμωρεί τους επαγγελματίες εκείνους που μέχρι σήμερα κατέβαλαν κανονικά και εμπρόθεσμα τις εισφορές τους.

Παράλληλα, επισήμανε, η μείωση των μελλοντικών συντάξεων μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού δεν δημιουργεί κανένα κίνητρο στους σημερινούς ασφαλισμένους για καταβολή των εισφορών τους με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού αυτών.

Με άλλα λόγια, προειδοποίησε ο κ. Καββαθάς, υπάρχουν βάσιμοι κίνδυνοι για αύξηση της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης επιχειρηματικότητας και της μετανάστευσης επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

«Με τη σημερινή μας κινητοποίηση δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι για έναν εθνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, που θα λάβει υπ’ όψιν του τα οικονομικά δεδομένα, αλλά θα λειτουργήσει χωρίς δογματικά προαπαιτούμενα τόσο από τους «φίλους» δανειστές, όσο και από τους εγχώριους δημόσιους παράγοντες.»

»Για εμάς το ασφαλιστικό, δεν πρέπει είναι αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και ασύμμετρης προχειρότητας. Είναι το πιο κρίσιμο ορόσημο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με υπεύθυνη συμμετοχή, με συλλογική δράση και κυρίως με διάλογο , επιχειρήματα, ρεαλισμό και αίσθηση ευθύνης απέναντι στις παλαιότερες και τις νεότερες γενιές. Καλούμε την Κυβέρνηση και τους υπόλοιπους πολιτικούς φορείς να πράξουν το ίδιο. Μαζί θα προσπαθήσουμε! Μαζί μπορούμε!» κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Αργυρώ Τσατσούλη


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024