
Αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση τραπεζικών αποθεματικών
Το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2005, φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών.
Το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2005, φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών.
Αναλυτικότερα, με το Ν. 3513/2006 επιβλήθηκε ειδικώς στις ημεδαπές τραπεζικές ανώνυμες εταιρίες και στα εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών, φόρος εισοδήματος (με συντελεστές 10% ή 15%) επί των αποθεματικών τους, τα οποία εμφανίζονταν στον τελευταίο πριν από την 1.1.2006 ισολογισμό. Δηλαδή, με τον εν λόγω νόμο προβλεπόταν φορολόγηση των αποθεματικών τραπεζών που αποκτήθηκαν πριν από τη δημοσίευση του νόμου 3513/2006 οικονομικού έτους (πριν 1η Ιανουαρίου 2015).
Το ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 112/2016 απόφαση του Β’ Τμήματος (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Νίκος Μαρκουλάκης και εισηγητής η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκρινε ότι «η διάταξη του άρθρου 8 του νόμου 3513/2006, καθ’ όσον η θεσπιζομένη με αυτήν φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγουμένου της επιβολής της έτους, καταλαμβάνοντας αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί πριν από την 1.1.2006, αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος, και είναι, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα».
Ακόμη, στη δικαστική απόφαση σημειώνεται η διάταξη του άρθρου 78 του Συντάγματος που αναφέρει: «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».
Τέλος, το ΣτΕ για τη συγκεκριμένη απόφαση που το απασχόλησε, αποφάνθηκε ότι η τράπεζα μη νόμιμα πλήρωσε στην ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών το ποσό των 54.514.819 ευρώ, ως φόρο αποθεματικών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΛΔ Κονγκό: 3.200 κρούσματα του Εμπολα, συμπεριλαμβανομένων 1.405 θανατηφόρων
- Γερμανία: Ο υπουργός Μεταφορών ζητά την απόλυσή του κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπή κατάσταση»
- Ουκρανία: «Χτυπήθηκαν λιμάνια και πλοία» από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ βυθίστηκε το Golden Leo
- Βιετνάμ: 17 ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από ναυάγιο φορτηγού στη Νότια Σινική Θάλασσα
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο

