Μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα σόγιας μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες κατά της υπογονιμότητας από τις επιβλαβείς επιδράσεις της δισφαινόλης Α, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως στις συσκευασίες των τροφίμων.

Η δισφαινόλη Α, που εμπεριέχεται στα πλαστικά μπουκάλια του νερού και στα κουτάκια των αναψυκτικών, μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα και έχει ήδη σχετιστεί με αναπαραγωγικές διαταραχές.

Σύμφωνα με έρευνα των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πάνω από το 96% των αμερικανών έχουν στον οργανισμό τους ανιχνεύσιμες ποσότητες της δισφαινόλης Α.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital και της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 239 γυναίκες, 18-45 ετών, που είχαν υποβληθεί τουλάχιστον σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, την περίοδο 2007-2013. Οι γυναίκες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και είχαν ληφθεί επίσης δείγματα ούρων για την ανίχνευση των επιπέδων της δισφαινόλης Α. Από τα διατροφικά ερωτηματολόγια προέκυψε ότι 176 γυναίκες κατανάλωναν προϊόντα σόγιας.

Μεταξύ των γυναικών που δεν έτρωγαν προϊόντα σόγιας, εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά εμφύτευσης εμβρύου, λιγότερες κυήσεις που το έμβρυο να φτάσει να είναι ανιχνεύσιμο σε υπερηχογραφικό έλεγχο και λιγότερες ζώντες γεννήσεις, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν διατροφή πλούσια σε σόγια.

Στις γυναίκες με διατροφή πλούσια σε σόγια, τα επίπεδα της δισφαινόλης Α δεν είχαν καμιά επίδραση στο αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ σόγιας και δισφαινόλης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Και επιβεβαιώνει ευρήματα μελετών σε ποντίκια που έδειξαν ότι η πλούσια σε σόγια διατροφή προστατεύει έναντι των προβλημάτων του αναπαραγωγικού συστήματος που σχετίζονται με την έκθεση στην δισφαινόλη Α. Και ενώ συστήνεται στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να μειώνουν την έκθεση τους στην δισφαινόλη Α, τώρα φαίνεται ότι μέσω της διατροφής μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο από μια ουσία που είναι δύσκολο να αποφύγουμε λόγω της ευρύτατης χρήσης της» σχολιάζει ο Δρ Χόρχε Τσαβάρο, συγγραφέας της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr