Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Απλό όργανο» δήλωνε ο Άιχμαν για το ρόλο του στο Ολοκαύτωμα

«Απλό όργανο» δήλωνε ο Άιχμαν για το ρόλο του στο Ολοκαύτωμα

Ως «απλό όργανο στις εντολές των ηγετών» είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει τον εαυτό του ο Άντολφ Άιχμαν, ένας από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος, ζητώντας προεδρική χάρη στο Ισραήλ πριν εκτελεστεί, δι' απαγχονισμού, για το ρόλο του στο ναζιστικό έγκλημα. Η επιστολή με την οποία ζητούσε να μην εκτελεστεί παρουσιάστηκε την Τετάρτη, παγκόσμια ημέρα μνήνης για του Ολοκαυτώματος.

Ως «απλό όργανο στις εντολές των ηγετών» είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει τον εαυτό του ο Άντολφ Άιχμαν, ένας από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος, ζητώντας προεδρική χάρη στο Ισραήλ πριν εκτελεστεί, δι’ απαγχονισμού, για το ρόλο του στο ναζιστικό έγκλημα.

Η επιστολή με την οποία ζητούσε από τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Γιτζάκ Μπεν-Ζβι να μην εκτελεστεί παρουσιάστηκε την Τετάρτη, παγκόσμια ημέρα μνήνης για του Ολοκαυτώματος.

Ο Άιχμαν είχε συλληφθεί το 1960 στην Αργεντινή από πράκτορες της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, και είχε μεταφερθεί μυστικά στο Ισραήλ όπου το 1961 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Στην επιστολή του, ο Άιχμαν υποστηρίζει ότι το ισραηλινό δικαστήριο που τον δίκασε υπερτίμησε τον ρόλο του στην οργάνωση της επιμελητείας της «τελικής λύσης» του Αδόλφου Χίτλερ, του σχεδίου εξόντωσης των εβραίων της Ευρώπης, έξι εκατομμύρια από τους οποίους χάθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου.

«Πρέπει να διαχωρίσει κανείς τους υπεύθυνους αρχηγούς από πρόσωπα όπως εγώ που εξαναγκάσθηκαν να υπηρετήσουν ως απλά εργαλεία στα χέρια τους» δηλώνει ο Άιχμαν στην επιστολή αυτή, αποσπάσματα της οποίας επικαλέσθηκε το γραφείο του Ριβλίν.

«Δεν ήμουν ένας υπεύθυνος αρχηγός και έτσι δεν αισθάνομαι ένοχος» προσέθετε, λέγοντας: «Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ως δίκαιη την ετυμηγορία του δικαστηρίου και σας ζητώ, (…) κύριε πρόεδρε, να ασκήσετε το δικαίωμά σας απονομής χάριτος και να διατάξετε να μην εφαρμοστεί η ποινή του θανάτου».

Η επιστολή υπογράφεται από τον Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ και φέρει ημερομηνία 29 Μαΐου 1962. Εκτελέσθηκε δύο ημέρες αργοτερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024