Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πλαφόν» στους πρόσφυγες: Η Αυστρία δέχεται 37.500 αιτούντες άσυλο το 2016

«Πλαφόν» στους πρόσφυγες: Η Αυστρία δέχεται 37.500 αιτούντες άσυλο το 2016

Πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που προτίθεται να υποδεχθεί την προσεχή τετραετία βάζει η αυστριακή κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι μπορούν να γίνουν δεκτοί φέτος 37.500 πρόσφυγες -λιγότεροι από τους μισούς αιτούντες άσυλο για το 2015. Συνολικά έως το 2019 η Αυστρία δηλώνει ότι θα δεχθεί 127.500 πρόσφυγες. Η Γερμανία παραμένει υπέρ ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση, σχολιάζει ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

«Πλαφόν» στον αριθμό των προσφύγων που προτίθεται να υποδεχθεί την προσεχή τετραετία βάζει η αυστριακή κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι μπορούν να γίνουν δεκτοί φέτος 37.500 πρόσφυγες -λιγότεροι από τους μισούς αιτούντες άσυλο για το 2015. Συνολικά έως το 2019 η Αυστρία δηλώνει ότι θα δεχθεί 127.500 πρόσφυγες.

Η Γερμανία παραμένει υπέρ ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτή είναι μία απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης που δεν σχολιάζω» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερ, προσθέτοντας: «Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει μία ευρωπαϊκή λύση που αντιμετωπίζει τα αίτια της μετανάστευσης ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων σημαντικά».

Η Αυστρία εντείνει σταδιακά εδώ και και καιρό τα μέτρα προς περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά της, συχνά σε συντονισμό με την Γερμανία, υπ’ αριθμόν ένα προορισμό των προσφύγων.

Οι φόβοι σχετικά με τις μαζικές αφίξεις προσφύγων στην Αυστρία -όπου σχεδόν 90.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση ασύλου πέρυσι- έχει ανεβάσει τα ποσοστά της ακροδεξιάς, ενώ έχουν αυξηθεί οι φωνές από το συντηρητικό μπλοκ της κυβέρνησης συνασπισμού για την επιβολή πλαφόν.

Το σχέδιο για τη δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Αυστρία στο έδαφός ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν έπειτα από κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εκπροσώπων των περιφερειών.

Οι αιτήσεις ασύλου θα περιοριστούν στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Αυστρίας, 8,5 εκατομμύρια κάτοικοι, σε περίοδο τετραετίας. Φέτος θα γίνουν δεκτοί 37.500 πρόσφυγες και στη συνέχεια ο ετήσιος αριθμός θα μειώνεται φθάνοντας τις 25.000 το 2019.

Ο καγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν μίλησε για «κατευθυντήρια γραμμή», ενώ ο αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ, ηγέτης του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, για «ανώτατο όριο».

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τις νομικές επιλογές που έχει στη διάθεσή της για το πώς μπορεί να αντιδράσει εάν ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ξεπεράσει το όριο ορίζεται, μεταδίδει το Reuters.

Ο Φάιμαν χαρακτήρισε την απόφαση «λύση έκτακτης ανάγκης», όμως τόνισε πως η Αυστρία «δεν μπορεί να αποδεχθεί όλους όσοι υποβάλουν αίτηση ασύλου». Οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να ενισχυθούν «μαζικά», ανέφερε επίσης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ράινχολντ Μιτερλένερ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο των κινήσεων για περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, υπήρχαν πληροφορίες ότι η Αυστρία πρόκειται να αναπτύξει 500 στρατιώτες στην κυριότερη μεθοριακή διάβασή της με τη Σλοβενία, ώστε να ελέγχονται συστηματικά οι πρόσφυγες.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών η αυστριακή κυβέρνηση αναμένεται να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο στο έδαφός της προσφύγων που επιδιώκουν να φθάσουν σε χώρες της Σκανδιναβίας, όπως το κάνει ήδη η Γερμανία.

Οι αυστριακές αρχές ολοκληρώνουν επίσης στην περιοχή της μεθοριακής διαβάσης του Σπίλφελντ την κατασκευή φράχτη μήκους 3,7 χιλιομέτρων, ο οποίος θα εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν παράνομα τα σύνορα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024