Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντατικές διαβουλεύσεις ενόψει πρώτης αξιολόγησης

Εντατικές διαβουλεύσεις ενόψει πρώτης αξιολόγησης

Εντατική μορφή έχουν λάβει οι διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, η ανταλλαγή στοιχείων δεν αφορά μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2016, καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2019.

Εντατική μορφή έχουν λάβει οι διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικές ομάδες, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες μέρες, μάλιστα σήμερα έχουν προγραμματιστεί σημαντικές συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιτρέψουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών και την έναρξη της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα, η ανταλλαγή στοιχείων δεν αφορά μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2016, καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2019.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό διευκρινίζουν ότι οι πληροφορίες που αναμένουν από την Αθήνα αφορούν κυρίως το δημοσιονομικό σκέλος, δεδομένου ότι επί της αρχής οι θεσμοί έχουν τοποθετηθεί θετικά, αφού η πρόταση της κυβέρνησης ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των θεσμών, που είναι η ενοποίηση των ταμείων.

Στο δημοσιονομικό ενώ είναι σαφείς οι στόχοι, η πρόταση δεν εξηγεί επαρκώς πώς θα επιτευχθούν και εκεί επικεντρώνονται οι παρεμβάσεις των θεσμών για διευκρινήσεις και πληροφορίες.

Καλό κλίμα παρά τις δυσκολίες

Σχετικά με το κλίμα, η συνεδρίαση του Εurogroup την περασμένη Πέμπτη έδειξε ότι είναι καλό, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με κρίσιμα θέματα προς συζήτηση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους που θα ακολουθήσει.

Κάποιες τριβές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες μετά από διαμαρτυρίες που δέχθηκαν οι θεσμοί από ξένους επενδυτές για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις διοικήσεις των τραπεζών ελπίζεται ότι θα ξεπεραστούν στις συζητήσεις που θα γίνουν για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup τέθηκε ευθέως στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θέμα κυβερνητικών παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, ενώ ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχουν υποβληθεί διαμαρτυρίες και πως η πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα θα πρέπει να σταματήσει. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι αυτό αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Deutsche Welle

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024