Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών προωθεί το υπουργείο Υγείας

Μέτρα για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών προωθεί το υπουργείο Υγείας

Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα Πέμπτη, στο υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, με επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεδομένου ότι την τρέχουσα περίοδο παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

Δέσμη μέτρων για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών κατήρτισε η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στην κοινότητα, καθώς και το τεράστιο πρόβλημα της νοσοκομειακής μικροβιακής αντοχής (ΜΑ), δεδομένου ότι την τρέχουσα περίοδο παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό αποφαίστηκε:
α) η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της ΜΑ,
β) η προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και
γ) η υιοθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.

Ο κ. Μπασκόζος τόνισε τη δέσμευση του υπουργείου για την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, καθώς η αντιμετώπιση της ΜΑ αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και το υγειονομικό σύστημα. Για την Ελλάδα υπάρχει δέσμευση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της ΜΑ ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024