Μέτρα για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών προωθεί το υπουργείο Υγείας
Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα Πέμπτη, στο υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, με επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεδομένου ότι την τρέχουσα περίοδο παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.
Δέσμη μέτρων για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών κατήρτισε η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στην κοινότητα, καθώς και το τεράστιο πρόβλημα της νοσοκομειακής μικροβιακής αντοχής (ΜΑ), δεδομένου ότι την τρέχουσα περίοδο παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό αποφαίστηκε:
α) η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της ΜΑ,
β) η προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και
γ) η υιοθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.
Ο κ. Μπασκόζος τόνισε τη δέσμευση του υπουργείου για την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, καθώς η αντιμετώπιση της ΜΑ αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και το υγειονομικό σύστημα. Για την Ελλάδα υπάρχει δέσμευση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της ΜΑ ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
- Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της Εθνικής πόλο
- Άννα Φόνσου: Στο νοσοκομείο μετά από κρυολόγημα – Η ανακοίνωση από το Σπίτι του Ηθοποιού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442