Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέρχεται το νέο ισπανικό Κοινοβούλιο κάτω από σύννεφα αδιεξόδου

Συνέρχεται το νέο ισπανικό Κοινοβούλιο κάτω από σύννεφα αδιεξόδου

Στα έδρανα προσήλθαν για πρώτη φορά οι νέοι ισπανοί βουλευτές στο πιο «πολυσυλλεκτικό» Κοινοβούλιο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - και στο Κοινοβούλιο που ακόμη δεν έχει φανεί πώς θα μπορούσε να καταλήξει σε κυβέρνηση. Η εναρκτήρια συνεδρίαση είναι, συμβολικά, η πρώτη ημέρα στην επόμενη πολιτική εποχή που μπαίνει ανεπιστρεπτί η Μαδρίτη αλλά τα δύσκολα ξεκινούν αργότερα όταν ξεκινήσει η διαδικασία της εντολής για σχηματισμό κυβέρνηση.

Στα έδρανα προσήλθαν για πρώτη φορά οι νέοι ισπανοί βουλευτές στο πιο «πολυσυλλεκτικό» Κοινοβούλιο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – και στο Κοινοβούλιο που ακόμη δεν έχει φανεί πώς θα μπορούσε να καταλήξει σε κυβέρνηση.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Τετάρτης είναι συμβολικά η πρώτη ημέρα στην επόμενη πολιτική εποχή που μπαίνει ανεπιστρεπτί η Μαδρίτη, όμως τα δύσκολα ξεκινούν αργότερα όταν ξεκινήσει η διαδικασία της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου, υπενθυμίζεται, έβαλαν τέλος στην εποχή του ισπανικού δικομματισμού και έφεραν τα δύο νέα κόμματα Podemos και Ciudadanos σε ένα Κοινοβούλιο που, με ισχυρότερο μεν αλλά όχι αυτοδύναμο το PP του Ραχόι, είναι μοιρασμένο σε «τρεισήμισι» μπλοκ που δεν μπορούν να αθροιστούν για αυτοδυναμία.

Πρώτη δουλειά του νέου Κοινοβουλίου είναι η εκλογή του προέδρου του, και όπως όλα δείχνουν, αυτός θα είναι ο Πάτσι Λόπεθ από τους Σοσιαλιστές -δεύτερο κόμμα- έπειτα από μία πρώτη συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα.

Η διάθεση συνεννόησης σταματά εκεί. Οι περισσότεροι υποβαθμίζουν το ρόλο της συμφωνίας για την προεδρία και τους αντιπροέδρους στο Σώμα ως «πρότυπο» συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε την παραμονή μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την «πρόσκληση» σε Σοσιαλιστές και Ciudadanos- κάτι που ο αρχηγός των Σοσιαλιστών έχει επανειλημμένα απορρίψει, όσο ο Ραχόι παραμένει το «νούμερο ένα» του PP.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024