Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), μια δημοφιλής κατηγορία φαρμάκων κατά της καούρας ενδεχομένως να καθιστούν τον άνθρωπο ευάλωτο σε βακτηριακές λοιμώξεις τροποποιώντας τα είδη των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο έντερό τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν βρετανοί ερευνητές μετά από μελέτη διδύμων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Gut, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων δρουν εμποδίζοντας τα κύτταρα που αποικίζουν τα τοιχώματα του στομάχου να παράγουν υπερβολικά οξέα. Αυτό συντελεί σε πρόληψη των ελκών και μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως η καούρα.

Ωστόσο, οι PPIs συσχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, και το βακτήριο Clostridium difficile, που προκαλεί σοβαρής μορφής διάρροια.

Η Δρ Κλαιρ Στηβς και οι συνεργάτες της στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου αναζήτησαν στοιχεία για το πώς οι PPIs μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωση λοιμώξεων. Επικεντρώθηκαν σε δείγματα κοπράνων που είχαν πάρει από 1.800 βρετανούς διδύμους. Όταν το ένα μέλος του ζεύγους είχε πάρει PPIs στην αναλυση των κοπράνων εμφανιζόταν περισσότερη Streptococcaceae, μια οικογένεια βακτηρίων στις οποίες ανήκει και ο στρεπτόκοκκος, και συνήθως «κατοικούν» στο στόμα και το δέρμα.

«Η αυξημένη παρουσία της Streptococcaceae ενδεχομένως να καθιστούσε πιθανότερες κάποιες λοιμώξεις» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Μειώνοντας τον φυσικό φραγμό των στομαχικών οξέων, οι PPIs φαίνεται ότι επιτρέπουν σε περισσότερα βακτήρια από το δέρμα, τη μύτη και το στόμα να φτάσουν στο έντερο και έτσι εντοπίζονται στα κόπρανα», εξηγεί η Δρ Στηβς.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι, γενικά οι PPIs θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για τα στομαχικά έλκη και την φλεγμονή που προκαλούν τα περίσσεια στομαχικά οξέα και σε κάθε περίπτωση τα οφέλη για συγκεκριμένους ασθενείς είναι περισσότερο από τους πιθανούς κινδύνους.

«Όμως επειδή χιλιάδες ασθενείς παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων για ελάσσονα, προσωρινής μορφής προβλήματα του πεπτικού, χωρίς να τα χρειάζονται, και επίσης πολλοί τα παίρνουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει, χρειάζεται προσοχή. Και η μελέτη ενδεχομένως να συμβάλλει στην μείωση της άσκοπης χρήσης των συγκεκριμένων φαρμάκων» υπογραμμίζει η Δρ Στηβς.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας