Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Guardian: Στη Βρετανία ο Αμπαούντ το 2015 ενώ εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα

Guardian: Στη Βρετανία ο Αμπαούντ το 2015 ενώ εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, οργανωτής των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ταξίδεψε το 2015 στη Βρετανία για να συναντήσει άλλους τζιχαντιστές, όταν υπήρχε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και ενώ ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, οργανωτής των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ταξίδεψε το 2015 στη Βρετανία για να συναντήσει άλλους τζιχαντιστές, όταν υπήρχε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και ενώ ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, ο Αμπαούντ τράβηξε φωτογραφίες από διάφορα τουριστικά σημεία των δύο σημαντικότερων πόλεων της χώρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες πηγών ασφαλείας που δεν κατονομάζονται.

Ο Αμπαούντ γνώριζε ορισμένα από τα πρόσωπα που συνάντησε και τα άτομα αυτά αποτελούν, πλέον, αντικείμενα έρευνας της MI5, των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και της αστυνομίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε τόσο με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, όσο και με την Σκότλαντ Γιαρντ, που δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει επίσης δηλώσεις του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος και προέδρου της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Κιθ Βαζ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι «αυτός ο τρομοκράτης μπόρεσε να εισέλθει και να εξέλθει του βρετανικού εδάφους».

«Μία απάντηση στα σοβαρά αυτά ερωτήματα είναι αναγκαία, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη αντίστοιχου περιστατικού» ανέφερε.

Ο Αμπαούντ καυχιόταν ότι είχε κατορθώσει να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ευρώπη χωρίς να έχει ενοχληθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, εισήλθε στη Βρετανία με οχηματαγωγό πλοίο. Όμως, οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακάλυψαν αυτό το ταξίδι μόνο μετά την ανεύρεση του κινητού τηλεφώνου του Αμπαούντ στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί, όπου και σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας στις 18 Νοεμβρίου.

Στον βρετανικό Τύπο είχαν δημοσιευθεί πληροφορίες στις αρχές του Δεκεμβρίου για επαφές ανάμεσα στον Αμπαούντ και πρόσωπα που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για μετακίνηση ενός από τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού, που δεν κατονομάζεται, λίγους μήνες πριν στη Βρετανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο