Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεοφάνια: Αθήνα και Φάληρο προτίμησε η πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία

Θεοφάνια: Αθήνα και Φάληρο προτίμησε η πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια με τον Πειραιά να μην αποτελεί φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων, τουλάχιστον για την πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία. Στη Δεξαμενή Κολωνακίου ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν στο Φάληρο. Φωτορεπορτάζ.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια με τον Πειραιά να μην αποτελεί φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων, τουλάχιστον για την πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία.

Όπως έγραψε ο Βηματοδότης, οι δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, για το Σύμφωνο Συμβίωσης, φαίνεται ότι οδήγησαν την ηγεσία στην «αποχή» από το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στη Δοξολογία που έγινε στον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι.

Ακολούθησε στη Δεξαμενή ο Αγιασμός των Υδάτων, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και πολλών βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός αποχώρησε μετά την τελετή χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ χαιρέτησε την εορτάζουσα Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέστη στη λειτουργία στον ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο και εν συνεχεία στην κατάδυση του σταυρού στην παραλία του Φλοίσβου.

Στον Πειραιά η τελετή των υδάτων από τον Σεραφείμ έγινε παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη, του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου και άλλων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, ο οποίος δέχθηκε κάποιες αποδοκιμασίες από μερίδα οπαδών της Λαϊκής Ενότητας. Οι τελευταίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

«Κανείς δεν μπορεί μόνος, όλοι μαζί» δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης μετά το πέρας της τελετής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Σεραφείμ με τις οποίες συνδέθηκαν οι απουσίες του Προέδρου και του πρωθυπουργού από το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε ορισμένους από τους μητροπολίτες να χαμηλώσουν τους τόνους.

Ο Γιάννης Τραγάκης της ΝΔ σχολίασε αρνητικά την απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης (παρά το γεγονός ότι ήταν παρών ο Θ.Δρίτσας), αλλά και την απουσία τηλεοπτικής κάλυψης (η ΕΡΤ2 μετέδωσε ζωντανά μόνο την τελετή αγιασμού των υδάτων).

Στη μη μετάδοση της δοξολογίας από την δημόσια τηλεόραση αναφέρθηκε και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, κάνοντας λόγο για κακότητα και μοχθηρία.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, επεσήμανε: «Το Φως των Θεοφανίων, θέλω να πιστεύω ότι στέλνει ένα μήνυμα. Το μήνυμα της ομαδικότητας, το μήνυμα της αλληλεγγύης, το μήνυμα ότι θα πρέπει να συνθέσουμε διαφορετικές απόψεις, να γεφυρώσουμε διαφορετικές αντιλήψεις και να πάμε όλοι μαζί για να λύσουμε τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα μας. Ειδικά για τον Πειραιά, ισχύει το ίδιο. Εύχομαι η νέα χρονιά και το Φως των Θεοφανίων να μας φωτίσει.

» Όλοι οι Πειραιώτες μαζί, όπως είπα και πριν, άσχετα από τις όποιες διαφορές ή διαφορετικές αντιλήψεις, πρέπει να είμαστε μια ομάδα για να παλέψουμε με τα προβλήματα και να βγούμε νικητές. Είμαι αισιόδοξος ότι και η χώρα, αλλά και η πόλη θα τα καταφέρει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία του Προέδρου και του πρωθυπουργού, ο κ. Μώραλης απάντησε:

«Δεν γνωρίζω γιατί δεν ήρθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο πρωθυπουργός. Ούτε πέρυσι παρέστη ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Θεοφάνια στον Πειραιά, όπως και κάποια από τα προηγούμενα χρόνια. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι μικρότερης σημασίας σε σχέση με το σημερινό μήνυμα. Αναφέρω και πάλι ότι διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές αντιλήψεις δεν πρέπει να μας οδηγούν, αν θέλετε, σε απομάκρυνση, αλλά θα πρέπει να υπάρχει γεφύρωμα αυτού του χάσματος, των διαφορετικών απόψεων, να έρθουμε όλοι κοντά ώστε όλοι μαζί να παλέψουμε με τα προβλήματα».

Ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη την Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, η τελετή έγινε στην παραλία από τον μητροπολίτη Άνθιμο. Παρών ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Την ευχή το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει τη στράτα όλων μας και να σφυρηλατήσει την ενότητα του Έθνους μας, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά την τελετή του αγιασμού των υδάτων, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, όπου παρέστη.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι σήμερα, είναι μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.

Με θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκαν στα Χανιά τα Άγια Θεοφάνια. Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στο ενετικό λιμάνι Χανίων.

Με φόντο τα δεκάδες πλοιάρια που υπήρχαν στο σημείο, το σταυρό στα νερά του λιμανιού έριξε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας – Αποκορώνου Δαμασκηνός. Την τελετή αγιασμού των υδάτων στο παλιό λιμάνι παρακολούθησε το σύνολο των τοπικών αρχών.

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια και στην Καβάλα παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος του αγιασμού τον Υδάτων, χαρακτήρισε πολιτική αλητεία, ατολμία και ατιμία τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση τολμά να λύσει ένα μείζονος σημασία θέμα που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε ν’ αγγίξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, μεταθέτοντας ο ένας υπουργός την ευθύνη στον άλλον.

Ο κ. Κουίκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά και την ψήφιση όλων των κρίσιμων προαπαιτούμενων από τη Βουλή ανοίγει ο δρόμος μετά το καλοκαίρι για να μπει η χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, ενώ χαρακτήρισε εξασφαλισμένη τη συνοχή της κυβέρνησης και σημείωσε με έμφαση ότι οι ΑΝΕΛ «ζητούν εθνική συνεννόηση και όχι οικουμενική κυβέρνηση όπως κάποιοι διακαώς ζητούν μέσα και έξω από τη Βουλή».

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα Θεοφάνια στο λιμάνι της Καλαμάτας. Μετά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, εκατοντάδες πιστοί σε λιτανευτική πομπή με επικεφαλής την Ιερά εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού, και συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, κατευθύνθηκαν προς την προκυμαία, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Μετά τη θεία λειτουργία ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, οι βουλευτές Μεσσηνίας, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Καλαμάτας, παρέστησαν στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ευχήθηκε «η διαχείριση του χώρου του λιμανιού από το Λιμενικό Ταμείο να σημαίνει πρόοδο για τον τόπο μας».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε πως ήταν «ευχής έργον η παραχώρηση του λιμανιού στην ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου», τονίζοντας πως «αυτό σημαίνει ανάπτυξη του λιμανιού, ανάπτυξη της παραλίας, ανάπτυξη ολόκληρης της πόλης των εκατό χιλιάδων κατοίκων».

Στην Ξάνθη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε όπως κάθε χρόνο στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονα.

Στη Δράμα ο αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στα νερά της λίμνης της Αγίας Βαρβάρας όπου και φέτος βούτηξαν για να πιάσουν το σταυρό πολλοί νέοι τηρώντας το έθιμο της ημέρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024