Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η φωτιά καίει: Διαδηλώσεις σε Ιράν και Ιράκ για την εκτέλεση του ιμάμη Αλ Νιμρ

Η φωτιά καίει: Διαδηλώσεις σε Ιράν και Ιράκ για την εκτέλεση του ιμάμη Αλ Νιμρ

Την ώρα που σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας ακολουθούν το βασίλειο προχωρώντας σε διακοπή ή υποβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ιράν, οργισμένα πλήθη σιιτών βγαίνουν στους δρόμους της Τεχεράνης και της Βαγδάτης καταδικάζοντας την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη Αλ Νιμρ που έχει ανάψει φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Την ώρα που σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας ακολουθούν το βασίλειο προχωρώντας σε διακοπή ή υποβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ιράν, οργισμένα πλήθη σιιτών βγαίνουν στους δρόμους της Τεχεράνης και της Βαγδάτης καταδικάζοντας την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη Αλ Νιμρ που έχει φέρει αντιμέτωπες της μεγαλύτερες σουνιτικές και σιιτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν την διπλωματική τους εκπροσώπηση τη Δευτέρα. Η Σαουδική Αραβία είχε διακόψει από την Κυριακή τις διπλωματικές σχέσεις δίνοντας διορία δύο ημερών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από το έδαφός της.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι οι βασικές σουνιτικές και σιιτικές δυνάμεις στην περιοχή στηρίζοντας αντίπαλες πλευρές τόσο στη Συρία, όσο και στην Υεμένη.

Τουλάχιστον 3.000 άτομα διαδήλωσαν τη Δευτέρα στην Τεχεράνη κατά της Σαουδικής Αραβίας. Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του ιμάμη Χουσέιν και οι συμμετέχοντες άρχισαν να αποδοκιμάζουν την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Οι διαδηλωτές έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, χωρών που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ιράν. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να πυρποληθεί στο Ιράν καθώς αναγράφεται σε αυτήν μία αραβική επιγραφή από το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Ορισμένοι από το πλήθος αποδοκίμασαν και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν ο οποίος κατ’ αυτούς έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία να διαρρήξει τις σχέσεις με το Ριάντ.

Στην ιρανική πρωτεύουσα πραγματοποίησαν επίσης διαδήλωση οι έμποροι στην αγορά της Τεχεράνης για να διατυπώσουν την οργή τους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Χιλιάδες στους δρόμους του Ιράκ

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες στη Βαγδάτη και σε πόλεις με σιιτικό πληθυσμό στο νότιο Ιράκ καταδικάζοντας την εκτέλεση του Αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Αλ-Νιμρ και συγκεντρώθηκαν έξω από την Πράσινη Ζώνη, πολύ καλά φυλασσόμενη συνοικία όπου βρίσκονται κυβερνητικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές, μεταξύ αυτών η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας που είχε ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία της πριν από λίγες ημέρες.

Η αστυνομία απώθησε με τη βία ομάδα που προσπάθησε να παραβιάσει τα συρματοπλέγματα, ενώ φώναζε το σύνθημα «καταραμένοι, καταραμένοι να είστε αλ Σαούντ!».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στην Βασόρα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Ιράκ, και στις σιτικές πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα.

«Η δολοφονία του σεΐχη Νιμρ είναι η αρχή της πτώσης σας» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Κερμπάλα, ενώ μετέφεραν ένα φέρετρο αναπαριστώντας την κηδεία του ιμάμη.

Στη Βασόρα οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τα οποία καλούσαν τους κατοίκους της πόλης, τους εμπόρους και την κυβέρνηση να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Σαουδικής Αραβίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024