Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νορβηγία: Στην ακτή κατευθύνεται η ακυβέρνητη πλατφόρμα

Νορβηγία: Στην ακτή κατευθύνεται η ακυβέρνητη πλατφόρμα

Η ακυβέρνητη γιγάντια πλατφόρμα πέρασε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων την εξέδρα του κοιτάσματος Valhall στη Βόρεια Θάλασσα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Κέντρου Συντονισμού Διασώσεων στη νότια Νορβηγία, τονίζοντας πως ο κίνδυνος πέρασε και έγκειται στους ιδιοκτήτες της πλατφόρμας να τη σταματήσουν πριν φτάσει στην ακτή.

Η ακυβέρνητη γιγάντια πλατφόρμα πέρασε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων την εξέδρα του κοιτάσματος Valhall στη Βόρεια Θάλασσα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Κέντρου Συντονισμού Διασώσεων στη νότια Νορβηγία.

«Η πλατφόρμα πέρασε σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Ο κίνδυνος πέρασε. Δεν υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις ανάμεσα στην πλατφόρμα και την ακτή της Νορβηγίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Μπόργκχιλντ Ελντούν.

«Έγκειται τώρα στους ιδιοκτήτες της πλατφόρμας να την σταματήσουν πριν φτάσει στην ακτή» πρόσθεσε.

Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός στις αρχές, καθώς η πλατφόρμα κατευθυνόταν εκτός ελέγχου προς τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου των κοιτασμάτων Valhall και Ekofisk στη Βόρεια Θάλασσα, των εταιρειών BP και ConocoPhillips, οι οποίες απομάκρυναν περί τους 300 εργαζόμενους. Οι εργασίες άντλησης έχουν διακοπεί.

Οι κάβοι ρυμούλκησης της πλατφόρμας , η οποία είναι μήκους 110 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, έσπασαν λόγω της κακοκαιρίας το βράδυ της Τετάρτης εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, καθώς κατευθυνόταν προς τη Νορβηγία.

Νωρίς το πρωί βρισκόταν σε απόσταση 26χλμ από το κοίτασμα Valhall, σύμφωνα με το νορβηγικό κέντρο συντονισμού και διάσωσης, μετέδωσε τοπ πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Ρυμουλκό που προσπάθησε να σταθεροποιήσει την πλατφόρμα απέτυχε, διότι η θύελλα κατέστησε την αποστολή του πολύ επικίνδυνη.

Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι του ομίλου BP απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο προς γειτονικές εξέδρες, ενώ 71 εργαζόμενοι μεταφέρονται προς τις εξέδρες του κοιτάσματος Ekofisk.

Η εταιρεία ConocoPhillips απομάκρυνε 145 εργαζόμενους από εγκαταστάσεις της που εν δυνάμει απειλούνται στο κοίτασμα Ekofisk.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Valhall άρχισε το 1982. Το 35,95% ανήκει στην BP και το 64.05% στη νορβηγική θυγατρική της αμερικανικής Hess Corporation.

Η μέση παραγωγή της επρόκειτο να φθάσει τα 30.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, ενώ τα αποθέματα ανέρχονται στα 248,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 6,95 δισεκατομμύρια κυβ.μ. φυσικού αερίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024