Συγγενείς του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντί, που είχε πνιγεί στο Αιγαίο και η σορός του οποίου σε παραλία της Τουρκίας είχε γίνει σύμβολο της προσφυγικής κρίσης, έφτασαν στο Βανκούβερ του Καναδά για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή. Ο ίδιος ο πατέρας του Αϊλάν, που έχασε τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά στο ναυάγιο, έχει επιστρέψει στο Ιράκ.

Ο θείος του Αϊλάν, ο Μοχάμαντ Κουρντί, η γυναίκα του και τα πέντε τους παιδιά προσγειώθηκαν στο Βανκούβερ, στο αεροδρόμιο του οποίου τους υποδέχθηκε η αδελφή του, Τίμα Κουρντί.

«Σε ευχαριστούμε, Καναδά!» είπε η οικογένεια.«Είμαι χαρούμενος, πολύ χαρούμενος» είπε ο Μοχάμαντ Κουρντί στους δημοσιογράφους στο κύριο αεροδρόμιο της πόλης.

Η Τιμά Κουρντί είχε πληρώσει για το ταξίδι και της οικογένειας του Αϊλάν. Ο δεύτερος αδελφός της Αμπντουλάχ, ο πατέρας του Αϊλάν, τελικά επέστρεψε στη γενέτειρά του στις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ και έχει μείνει εκεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ και η συντηρητική κυβέρνησή του δέχθηκαν σφοδρή κριτική όταν αποκαλύφθηκε ότι η οικογένεια ήθελε να μεταναστεύσει στον Καναδά. Οι συντηρητικοί έχασαν τις εκλογές του Οκτωβρίου στο Φιλελεύθερο Κόμμα του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα φέρει άμεσα στον Καναδά 25.000 Σύρους πρόσφυγες.

Η Κουρντί είπε σε δημοσιογράφους ότι ήταν ευγνώμων στον Τριντό «γιατί άνοιξε την πόρτα» και δείχνει σε άλλεσ χώρες πώς να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, ο Τριντό μετέβη στο Τορόντο για να υποδεχθεί το πρώτο αεροπλάνο των Σύρων προσφύγων, που είχαν φτάσει στον Καναδά υπό την αιγίδα της κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό