Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προώθηση διατάξεων του παράλληλου προγράμματος μέσω ΠΝΠ

Προώθηση διατάξεων του παράλληλου προγράμματος μέσω ΠΝΠ

Επέκταση δράσεων του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και άλλες διατάξεις του παράλληλου προγράμματος πέρασαν παραμονή των Χριστουγέννων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Η κυβέρνηση που απέσυρε το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, πέρασε τις πιο «ανώδυνες» διατάξεις του με αυτόν τον τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν κενά με την αλλαγή του έτους. Ποια «κατεπείγοντα θέματα» ρυθμίζει η ΠΝΠ.

Επέκταση δράσεων του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και άλλες διατάξεις του παράλληλου προγράμματος πέρασαν παραμονή των Χριστουγέννων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Όπως αναφέρεται στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό Α 182-24/12/15, με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των δομών και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την εξασφάλιση της απορρόφησης κονδυλίων του ΠΑΑ 2007-2013, τη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ και τη ρύθμιση δημοσιονομικών και φορολογικών θεμάτων.

Η κυβέρνηση που αναγκάστηκε -λόγω των εξωτερικών και εσωτερικών αντιδράσεων- να αποσύρει το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα πέρασε τις πιο «ανώδυνες» διατάξεις του με αυτόν τον τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν κενά με την αλλαγή του έτους.

Το αν η κίνηση αυτή έγινε σε συνεννόηση με τους θεσμούς, δεν είναι γνωστό, ωστόσο με δεδομένο ότι οι δράσεις (σίτιση, στέγαση, παροχή ρεύματος) αφορούν νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα είναι τουλάχιστον προκλητικό να ζητηθεί να παρθούν πίσω.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους που έχουν πληγεί από την κρίση και «η συνέχισή του κρίνεται ως μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να έχουν επιβεβαιώσει πολλάκις την επέκτασή του και στο 2016.

Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξήγγειλε από το Βήμα της Βουλής τη δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ) στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι υφιστάμενες δομές κοινωνικής φροντίδας, με στόχο τον ενιαίο συντονισμό και την αποδοτική διαχείριση, αλλά και τη διεύρυνση των ωφελουμένων και των παροχών. Η σύσταση του φορέα θα νομοθετηθεί εντός του 2016, ενώ ουσιαστικό στοιχείο της δράσης του θα είναι η μνημονιακή υποχρέωση για εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μετονομάσει σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ωστόσο η υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος απαιτεί την έγκριση των δανειστών που, όπως απέδειξαν με την αντίδρασή τους στην κατάθεση του παράλληλου προγράμματος, προς το παρόν δεν δείχνουν και μεγάλη προθυμία.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για τις ευάλωτες ομάδες

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει πως σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χορηγείται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 1200 kwh ανά τετραμηνία και για περίοδο δύο τετραμηνιών, που αντιστοιχούν σε δύο εκκαθαριστικούς τετραμηνιαίους λογαριασμούς.

Σε περιπτώσεις δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται. Η παροχή δωρεάν ρεύματος δύναται να επεκτείνεται και σε κατανάλωση του επόμενου έτους, προκειμένου να συμπληρωθεί η περίοδος χορήγησης δύο τετραμηνιών.

Με τις ίδια διατάξεις προβλέπεται πως το επίδομα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης αφορά σε νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με νέους όρους, που συνάπτονται μετά την έγκριση χορήγησης της παροχής, και θα δίδεται απευθείας στον εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου. Η παροχή χορηγείται για εννέα μήνες εντός του έτους 2015 και δύναται να επεκτείνεται εντός του επόμενου έτους (2016), προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης εννέα μηνών.

Προβλέπεται ακόμη πως η επιδότηση σίτισης σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας χορηγείται για το έτος 2015 και για χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Η παροχή του επιδόματος σίτισης δύναται να επεκτείνεται και εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης των εννέα μηνών.

Στο ίδιο πλαίσιο παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 η θητεία του επικουρικού προσωπικού, που υπηρετεί στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Επίσης στη ΠΝΠ περιλαμβάνεται άρθρο για την παράταση λειτουργίας των ΚΗΦΗ και των Κέντρων Ρομά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η διάρκεια παροχής των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού «παρατείνεται από τη λήξη της έως την ένταξη των σχετικών Πράξεων ή την υπογραφή των Συμβάσεων για τις Πράξεις αυτές ή για τη μετεξέλιξη αυτών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014−2020 του ΕΣΠΑ και πάντως όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2016».

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024