Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Σε αναζήτηση κυβερνητικής συνεργασίας ο Ραχόι

Ισπανία: Σε αναζήτηση κυβερνητικής συνεργασίας ο Ραχόι

Η Ισπανία έχει ανάγκη από μία σταθερή κυβέρνηση, είπε στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά την εκλογική του νίκη ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να σχηματίσει μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Η Ισπανία έχει ανάγκη από μία σταθερή κυβέρνηση, είπε στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά την εκλογική του νίκη ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να σχηματίσει μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να είναι το πρώτο που πρέπει να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς είναι το κόμμα με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του κόμματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης PSOE της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

«Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά. Η Ισπανία θέλει αλλαγή, αλλά η ψηφοφορία ανέδειξε πρώτη πολιτική δύναμη το Λαϊκό Κόμμα» είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδοτεί το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία στις πλέον κρίσιμες και αμφίρροπες εκλογές μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Tο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο αλλά χωρίς να κατακτά την αυτοδυναμία. Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές με το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το αριστερό Podemos, και τέταρτη οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.

Με καταμετρημένο το 99,36% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει ποσοστό 28,71% που μεταφράζεται σε 123 έδρες (οι έδρες του Ραχόι στην απερχόμενη Βουλή ήταν 186). Ο Μαριάνο Ραχόι δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία (απαιτούνται 176 έδρες), όπως προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) υπό τον 43χρονο Πέδρο Σάντσεθ έρχεται δεύτερο με 22,02%% και 90 έδρες -καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Το Podemos καταφέρει βαρύ πλήγμα στους Σοσιαλιστές που είχαν ήδη υποστεί συντριβή στις κάλπες του 2011.

Το κίνημα του Πάμπλο Ιγκλέσιας βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,65% (διαφορά περίπου 300.000 ψήφων από τους Σοσιαλιστές) και 69 έδρες, ενώ τέταρτοι έρχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα με ποσοστό 13,93% και 40 έδρες, βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα El Mundo.

Διαβάστε αναλυτικά:

Πρώτος χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι, τρίτη δύναμη το Podemos

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024