Οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Συρία ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς πάντως να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον νυν πρόεδρο Άσαντ. Το σχέδιο προβλέπει διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και κατάπαυση του πυρός από τον Ιανουάριο.

Τα βασικά της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας:

  • Εκεχειρία και επαφές για την πολιτική μετάβαση από τις αρχές Ιανουαρίου 2016
  • Εκτός συνομιλιών οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα και ο ISIS
  • Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις -με αναφορά στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ- κατά αυτών των οργανώσεων
  • Στις 18 Ιανουαρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παρουσιάσει αναφορά για το πώς εξελίσσεται η εκεχειρία
  • Νέα αξιόπιστη κυβέρνηση εντός 6 μηνών και εκλογές εντός 18 μηνών. Η πολιτική μετάβαση θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της Συρίας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι δήλωσε ικανοποιημένος από το σχέδιο, λέγοντας ότι οι σύροι έχουν πλέον να επιλέξουν μεταξύ πολέμου και ειρήνης.

Σχετικά με τον Άσαντ, ο αμερικανός υπουργός είπε ότι ο Άσαντ απέτυχε στην προσπάθεια να ενώσει τη χώρα, αλλά υπογράμμισε ότι η απαίτηση να φύγει άμεσα «απλώς παρατείνει τον πόλεμο».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία εντός 6 μηνών.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος, εκφράζοντας την ελπίδα η συριακή αντιπολίτευση να ανταποκριθεί.

Σχετικά με το ρόλο του Άσαντ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είπε ότι είναι απαράδεκτη και η σκέψη συμμετοχής του νυν προέδρου στην εκλογική διαδικασία.

Δηκτικός ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη: «Υπάρχει μια καταφανής αντίφαση στις αναφορές της διεθνούς κοινότητας; από τη μία θέλουν ο λαός να αποφασίσει για το μέλλον του και από την άλλη εμμένουν στο να αντικατασταθεί ο Άσαντ» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ