
Αντιπολίτευση κατά Ρέντσι για τη διάσωση τραπεζών
Σύσσωμη η ιταλική αντιπολίτευση βάλλει κατά του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με αφορμή την αμφιλεγόμενη διάσωση τεσσάρων ιταλικών τραπεζών, με την οποία έχασαν όλα τα χρήματά τους 130.000 ομολογιούχοι και μέτοχοι.
Σύσσωμη η ιταλική αντιπολίτευση προσπαθεί να αποδυναμώσει τον Ματτέο Ρέντσι. Η κεντροδεξιά της Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα καταθέτουν σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων προχωρεί στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της υπουργού μεταρρυθμίσεων, Μαρία Έλενα Μπόσκι.
Αιτία, η «διάσωση» τεσσάρων προβληματικών τραπεζών, οι οποίες κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν. Η κυβέρνηση της Ρώμης έδωσε πράσινο φως στην «επιχείρηση διάσωσης», χάρη στην χρηματική κάλυψη από μέρους μεγάλων τραπεζικών οργανισμών. Παράλληλα, όμως, αναγκάσθηκαν να συμβάλλουν και πολίτες: ομολογιούχοι και μέτοχοι των «υπό διάσωση τραπεζών», έχασαν όλα τα χρήματά τους.
Πρόκειται για εκατόν τριάντα χιλιάδες άτομα. Ένας συνταξιούχος εξήντα οκτώ ετών, ο Λουιτζίνο Ντ΄Άντζελο, την περασμένη εβδομάδα αυτοκτόνησε: με την διάσωση της τράπεζας Etruria, έχασε όλες τις οικονομίες του που είχε επενδύσει σε ομόλογα.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει κλονισθεί
Τώρα, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση τονίζει πως η κυβέρνηση Ρέντσι φέρει πολιτική και ηθική ευθύνη: λόγω ελλιπών ελέγχων στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και, ίσως, εξαιτίας μιας ιδιαίτερης σύγκρουσης συμφερόντων: ο πατέρας της υπουργού μεταρρυθμίσεων, Μπόσκι, χρημάτισε αντιπρόεδρος της τράπεζας Etruria.
«Διασφαλίσαμε δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις. Θα λάβουμε μέτρα για να μην υπάρξουν ποτέ πια, παρόμοια προβλήματα», δηλώνει ο υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος προσφέρει στήριξη και στην Μαρία Έλενα Μπόκσι. Πολύ δύσκολα η κυβέρνηση Ρέντσι θα χάσει την πλειοψηφία, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει σίγουρα κλονισθεί.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη.
Deutsche Welle
- Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ: «Τάδε Εφη Ξένου» – 25 χρόνια πολιτικής ιστορίας με μολύβι και χαρτί
- ΗΠΑ: Άγριο έγκλημα στο Μπρούκλιν – Νεκρή 41χρονη τρανς από τον εραστή της
- Ισπανία: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς – Αναζητείται ο δράστης
- Σαν Ντιέγκο: «Θυσίασε τη ζωή του» ο φύλακας του τζαμιού και πατέρας οκτώ παιδιών – Φιλοναζί οι δράστες
- Το B/innovate ανέδειξε τη νέα γενιά καινοτομίας και δημιουργικότητας
- «Spygate»: Γιατί είναι στον «αέρα» ο αγώνας των 300.000.000 – «Φωτιά» στο αγγλικό ποδόσφαιρο!


