Μονάδες Γειτονιάς και αστικά Κέντρα Υγείας σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας
Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε σήμερα, υπό το συντονισμό του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας θα απαρτίζεται από Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και Μονάδες Γειτονιάς.
Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε σήμερα, υπό το συντονισμό του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας θα απαρτίζεται από Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και Μονάδες Γειτονιάς.
Ο κ. Δραγασάκης έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου ΠΦΥ με μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίπεδο «γειτονιάς», που θα παρέχουν ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες, συμβάλλοντας όχι μόνο στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και στη μείωση τόσο της ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία όσο και της δαπάνης των νοικοκυριών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση του ΕΣΥ που θα στηρίζεται:
- Στη Μονάδα Γειτονιάς, την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από Οικογενειακούς Γιατρούς, Νοσηλευτές και άλλα άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση.
- Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς.
Σε πρώτη φάση, για την επόμενη διετία, στόχος είναι η ανάπτυξη περίπου 50 Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες αστικές περιοχές (25 το 2016 και 25 το 2017).
«Με τη μεταρρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί μία μακράς πνοής τομή στο Σύστημα Υγείας. Αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και σοβαρό έλλειμμα στο χώρο της Υγείας και ταυτόχρονα αναθεμελιώνει το Σύστημα στη βάση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με έμφαση στη διαδικασία της πρόληψης» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- ΕΛΑΣ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Η επίλυση του Κυπριακού, σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ
- Φωτιά σε δασική έκταση στο Κυριάκι Βοιωτίας – Επιχειρούν τρία ελικόπτερα
- Κρήτη: Συνελήφθη 37χρονος για ξυλοδαρμό της συζύγου του μπροστά στο 3χρονο παιδί τους
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
- Μυθικό «κράξιμο» στην Αργεντινή για την έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (vid)
- Νέα εποχή για την παραλία της Φρεαττύδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)







































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442