
Εντατικοί ρυθμοί για το στήσιμο του hotspot Χίου
Με εντατικούς ρυθμούς προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες για το στήσιμο του hotspot στη Χίο, εν όψει της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού. Με την απόφαση για τη χωροθέτηση να έχει ληφθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα, η μεταφορά των 40 οικίσκων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και χθες, Τρίτη.
Με εντατικούς ρυθμούς προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες για το στήσιμο του hotspot στη Χίο, εν όψει της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού. Με την απόφαση για τη χωροθέτηση να έχει ληφθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα, η μεταφορά των 40 οικίσκων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και χθες, Τρίτη.
Σύμφωνα με το Έθνος, με δύο δρομολόγια, το Σάββατο και χθες, μεταφέρθηκαν στο νησί συνολικά 40 οικίσκοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, στην περιοχή Χαλκειός, έξω από την πόλη της Χίου, όπου λειτουργεί το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης.
Το κέντρο αναβαθμίζεται σε hotspot, ενώ σε αυτό δημιουργούνται και χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία του hotspot στο ακίνητο της ΒΙΑΛ μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Την περασμένη Παρασκευή, έφθασαν στο νησί μηχανικοί και μηχανήματα για τις πρώτες εργασίες στο χώρο. Το πρωί του Σαββάτου έφθασαν στο λιμάνι της Χίου τα πρώτα κοντέινερ, τα οποία συναρμολογήθηκαν εντός του Σαββατοκύριακου.
Χθες, Τρίτη έφθασε η δεύτερη «παρτίδα» κοντέινερ από την Αμυγδαλέζα, προκειμένου ο χώρος να δίνει την αίσθηση κέντρου καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στο χώρο της Λέρου, όπου οι εργασίες για το στήσιμο hotspot έχουν ξεκινήσει από τις 7 Δεκεμβρίου.
Τα hotspot στα νησιά θα πρέπει να είναι λειτουργικά έως το τέλος του έτους, δηλαδή σε 15 ημέρες.
Οι εντατικές εργασίες και η επίσκεψη Τσίπρα στα δύο νησιά, έρχεται μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό -όπου αναμένεται να τηρηθεί αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών της- και μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν για τα hotspot στη χώρα, όπου επισημαίνεται πως το μόνο λειτουργικό κέντρο αυτή τη στιγμή είναι στη Μόρια της Λέσβου.
Σύμφωνα με τα όσα έχει δεσμευθεί η χώρα και έχει αποφασίσει η ΕΕ, 4.500 θέσεις θα υπάρξουν στα hotspots σε Χίο, Λέρο και Λέσβο, 5.400 θέσεις σε προαναχωρησιακά κέντρα, 1.500 θέσεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, 2.900 θέσεις σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Παλαιό Φάληρο, ενώ 20.000 θέσεις θα καλυφθούν μέσω του προγράμματος επιδότησης ενοικίου.
- Αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής
- Κομισιόν: «Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά» στα μέτρα για το προσφυγικό
- Τα hotspot επιθεωρεί εν όψει Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιταλία: Βίντεο σοκ από την επίθεση στη Μόντενα – Δύο τραυματίες ακρωτηριάστηκαν
- «Μαϊμού» γιατροί, αστυνομικοί και λογιστές – Νέες απάτες αδειάζουν λογαριασμούς και σπίτια
- Stoiximan GBL: Συνέχεια στα play offs με Μύκονος Betsson – Παναθηναϊκός και Άρης Betsson – ΑΕΚ
- Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής για τα πατίνια: «Χρειάζονται κανόνες που προστατεύουν όλους»
- Γιατί καταρρέουν οι γεννήσεις σε όλο τον κόσμο – Η δημογραφική βόμβα της ψηφιακής εποχής
- Eurovision 2026: Ποια είναι η Ντάρα που χάρισε στη Βουλγαρία την ιστορική νίκη