Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στο Δημόσιο το 51% του ΑΔΜΗΕ βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές

Κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει 51% στον ΑΔΜΗΕ, ενώ το υπόλοιπο θα ιδιωτικοποιηθεί: 20% σε ιδιώτη επενδυτή και 29% θα μετοχοποιηθεί μέσω του Χρηματιστηρίου.

Κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την ΔΕΗ, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές την Παρασκευή, όπως αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει ποσοστό 51% στον ΑΔΜΗΕ, που αυτή τη στιγμή ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο θα ιδιωτικοποιηθεί.

«Πετυχαίνουμε ήδη σημαντικές νίκες σε αυτήν την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, όπως αυτή που πετύχαμε χθες με την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ειδικότερα, ποσοστό 20% θα πουληθεί σε ιδιώτη επενδυτή, ενώ το 29% θα μετοχοποιηθεί μέσω του Χρηματιστηρίου, δήλωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Ενέργειας.

«Ο νέος διαχειριστής μεταφοράς θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, όπως ήταν μέχρι τώρα, με ποσοστό τουλάχιστον 51%», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Στην μειοψηφική σύνθεση εμείς είμαστε ανοικτοί και θα επιδιώξουμε να συμμετάσχει ένας ευρωπαϊκός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το μάνατζμεντ, ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η συμφωνία, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, προβλέπει τη διατήρηση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο. Ειδικότερα, όπως εξηγούσαν πηγές της που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, το ΔΣ του ΑΔΜΗΕθα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή.

Ο ΑΔΜΗΕ αποτιμάται στα 900 εκατ. ευρώ και το ποσό που το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στη ΔΕΗ θα καθοριστεί μετά την αξιολόγηση που θα κάνει ανεξάρτητος αποτιμητής.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ είναι μέρος της λίστας των μεταρρυθμίσεων που στοχεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, ώστε να λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024