Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προσωρινά στο κλειστό του Tae Kwon Do οι μετανάστες

Προσωρινά στο κλειστό του Tae Kwon Do οι μετανάστες

Περίπου 2.250 μετανάστες μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στο κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do, ωστόσο δεν παρέμειναν όλοι εκεί -υπολογίζεται ότι γύρω στους 1.000 έφυγαν για το κέντρο της Αθήνας. Ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε ότι το κλειστό γήπεδο θα πρέπει να έχει αδειάσει έως τις 17 Δεκεμβρίου και κάλεσε τους μετανάστες να υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή να επαναπατριστούν.

Περίπου 2.250 μετανάστες μεταφέρθηκαν, έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, από την Ειδομένη στο κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do στο Φάληρο, ωστόσο δεν παρέμειναν όλοι εκεί.

Υπολογίζεται ότι γύρω στους 1.000 εξ αυτών έφυγαν για το κέντρο της Αθήνας, καθώς είναι πιο εύκολο από εκεί να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους με προορισμό κάποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Το γήπεδο του Tae Kwon Do επισκέφθηκε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Σημείωσε ότι το κλειστό γήπεδο θα πρέπει να έχει αδειάσει έως τις 17 Δεκεμβρίου, λόγω αγώνων, και αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθούν άλλοι χώροι. Παράλληλα, κάλεσε τους μετανάστες να υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή να επαναπατριστούν.

Ειδικότερα είπε, στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλοι προσωρινοί, εναλλασσόμενοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Εκεί θα μεταφερθούν και όσοι θα έχουν παραμείνει στο κλειστό γήπεδο έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το κράτος, από την πλευρά του, θα τηρήσει στον κάλλιστο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις του προς τους φιλοξενουμένους και θα τους αποδοθούν συνολικά τα δικαιώματά τους:

Σε διάστημα ενός μήνα, οι 1.200 άνθρωποι που βρίσκονται στο κλειστό γήπεδο έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή για οικειοθελή επιστροφή. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν κάποιο από τα παραπάνω αιτήματα, θα ακολουθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής.

Το κράτος από την πλευρά του είναι υποχρεωμένο να παράσχει στέγαση, διαμονή υπό τους αρμόζοντες κανόνες υγιεινής και σίτιση. Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους, ο κ. Μουζάλας επισήμανε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια».

Ερωτηθείς για την επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη και σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για «επιχείρηση φίμωσης του Τύπου από την ΕΛΑΣ στην Ειδομένη», ο υπουργός επισήμανε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει επιχείρηση της Αστυνομίας, στην οποία οι δημοσιογράφοι να είναι μέσα».

Ευχαρίστησε την Αστυνομία διότι «έκανε την επιχείρηση με χρήση ελάχιστης βίας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μέχρι σήμερα, κατά τη διαχείριση των κρίσεων του προσφυγικού, έχει τηρηθεί «η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Επίσης, ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Π. Φαλήρου, τους εθελοντές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συμβολή τους στη διαχείριση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024