Υπέρ της έκδοσης του Σύρου Η.Κ. στην Αμερική τάχθηκε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της «συνωμοσίας για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «δια­κεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας» και «εξαπάτησης του κράτους των Ηνωμένων Πο­λιτειών».

Οι ανώτατοι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, ενώ θετική ήταν και η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Ο Σύρος υποστήριζε ότι σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν θα έχει δίκαιη δίκη και ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παγίδευσαν, οδηγώντας τον στη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας στην οποία δεν θα είχε οδηγηθεί μόνος του.

Κατά τη δικαστική πορεία που διέτρεξε ο Σύρος ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε ότι προέβη σε κατασκευή πλαστών διαβατηρίων, αλλά επισήμανε ότι δεν έχει σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Σύρου, ανέφερε ότι ο Η.Κ. δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για πράξεις που κατηγορείται ότι τέλεσε στην Ελλάδα και οι οποίες δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Ο Σύρος είναι ήδη προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς οι ελληνικές δικαστικές Αρχές του αποδίδουν τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου – εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ’ εξακολούθηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ