Ένα νέο σίριαλ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές μέρες στην Αργεντινή και έχει να κάνει με μια διαδικασία που κανονικά θα ήταν ρουτίνα: Η παράδοση-παραλαβή της προεδρίας από τον απερχόμενο στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Επειδή όμως η πολιτική αλλαγή στη χώρα είναι σχεδόν ιστορική, και επειδή εμπλέκονται δύο σχεδόν «θανάσιμοι αντίπαλοι», το πράγμα έμπλεξε.

Για την ιστορία στις 10 Δεκεμβρίου η Κριστίνα Φερνάντες θα παραδώσει την προεδρική ράβδο και την προεδρική κορδέλα στον νέο πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι. Ο Μάκρι επικεφαλής της κεντροδεξιάς συμμαχίας, Cambiemos, κέρδισε στον β’ γύρο τον υποψήφιο των περονιστών Ντανιέλ Σιόλι, βάζοντας τέλος στον περονισμό 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι στα 8 χρόνια της προεδρίας της, η Φερνάντες είχε τον Μάκρι απέναντί της. Εκείνος ήταν κυβερνήτης της πρωτεύουσας, σπάνια μιλούσαν, συνήθως ο ένας κατηγορούσε τον άλλον και τις ελάχιστες φορές που βρέθηκαν στην ίδια εκδήλωση είπαν τα τυπικά.

Το ζήτημα που προέκυψε είχε να κάνει με το πού ακριβώς θα γίνει η παράδοση-παραλαβή. Ο νέος πρόεδρος -βάσει του Συντάγματος- ορκίζεται ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου. Ο Μάκρι επιθυμεί η παράδοση-παραλαβή να γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο -την Casa Rosada- η οποία βρίσκεται απέναντι από το Κογκρέσο σε μεγάλη βεβαίως απόσταση.
{{{ map }}}
Η πρόεδρος όμως έχει άλλη άποψη. Θέλει η παράδοση-παραλαβή να γίνει στο Κογκρέσο. Οι κακιές γλώσσες λένε ότι αυτό γίνεται γιατί τα θεωρεία της εντυπωσιακής αίθουσας θα είναι γεμάτα οπαδούς της που θα φωνάζουν συνθήματα και θα φτιάξουν έτσι ατμόσφαιρα.

Εν μέσω μιας τέτοιας πανηγυρικής ατμόσφαιρας με φωνές και συνθήματα από τα θεωρεία ορκίστηκε η Φερνάντες πρόεδρος -το 2007 και το 2011. Ανάλογο κλίμα δημιουργείτο και στην έναρξη των εργασιών της κοινοβουλευτικής περιόδου, όταν παραδοσιακά η πρόεδρος ανέλυε σε μια μαραθώνια συνεδρίαση τους βασικούς άξονες της πολιτικής της και τα νομοσχέδια που επρόκειτο να φέρει.

Η Φερνάντες έγραψε στο Facebook ένα μακροσκελέστατο κείμενο στο οποίο κατηγορούσε τον διάδοχό της ότι «σε απότομο ύφος, που δεν αρμόζει στο πώς πρέπει να μιλά κανείς σε μια κυρία», απαίτησε -όπως είπε- η όλη διαδικασία να γίνει όπως εκείνος επιθυμεί.

Προκειμένου μάλιστα να δείξει πόσο πολύ τον σέβεται, η Φερνάντες ανέβασε και φωτογραφία όπου οι κήποι της προεδρικής κατοικίας έχουν γεμίσει με κίτρινα λουλούδια, όπως ακριβώς τα χρώματα του πολιτικού κόμματος του νέου προέδρου.

Η Φερνάντες εξήγησε επίσης ότι χρειάστηκαν να γίνουν αρκετές αλλαγές στο πρόγραμμά της εκείνη την ημέρα προκειμένου να είναι παρούσα στο Κογκρέσο και να παραδώσει στον νέο πρόεδρο.

Ο Μάκρι δεν απάντησε στα περί κακού και απότομου ύφους, αλλά η εκλεγμένη αντιπρόεδρος της χώρας, Γκαμπριέλα Μιτσέτι είπε ότι o Mάκρι ουδέποτε θα μιλούσε άσχημα σε οποιονδήποτε.

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ ήλθε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου: ο γενικός νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπενθύμιζε ότι η προεδρία της Φερνάντες λήγει την 10η Δεκεμβρίου και ότι η θητεία του νέου προέδρου ξεκινά αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στις 12:00.

Από το κόμμα του νέου προέδρου φαίνεται να έχουν άλλη άποψη: η θητεία του νέου προέδρου ξεκινά με το που ξημερώνει η 10η Δεκεμβρίου, κατά συνέπεια εκείνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το πού θα γίνει η παράδοση-παραλαβή.

Ο γενικός νομικός σύμβουλος δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι νομικό, αλλά «θέμα καλών τρόπων».

Ο ίδιος υπενθύμισε, πάντως, ότι η παράδοση-παραλαβή γινόταν στο προεδρικό μέγαρο (όπως επιθυμεί ο Μάκρι): «Είναι όπως όταν αγοράζεις ένα σπίτι. Υπογράφεις τα συμβόλαια, αλλά τα κλειδιά μπορεί να τα πάρεις επί τόπου ή στο σπίτι».

Αυτό τουλάχιστον γινόταν από συνήθεια, καθώς όπως φαίνεται, όταν συντάχθηκε το Σύνταγμα της Αργεντινής, ο νομοθέτης δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα προέκυπτε ένας τέτοιος «πονοκέφαλος».

Και μόλις ένα 24ωρο προτού γίνει η ορκωμοσία, ήρθε -όπως φαίνεται- η οριστική ρήξη: η απερχόμενη πρόεδρος δεν θα παραστεί στην τελετή, ούτε θα παραδώσει στον Μάκρι.

Ο λόγος; Ο νέος πρόεδρος προσέφυγε στη… Δικαιοσύνη προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που «προέκυψε» με το πότε ακριβώς ξεκινά η προεδρία του. Είναι στις 24:00:01 της 10ής Δεκεμβρίου -οπότε εκείνος πρέπει να αποφασίσει για την τελετή και τη διαδικασία- ή είναι στις 12:00 της 10ης Δεκεμβρίου, όταν θα δώσει τον όρκο, άρα η προκάτοχός του είναι ακόμα πρόεδρος και πρέπει να γίνει το δικό της;

«Αυτό είναι πραξικόπημα. Ουσιαστικά η χώρα για 12 ώρες δεν θα έχει πρόεδρο» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της απερχόμενης κυβέρνησης.

Η ουσία είναι ότι η στιγμή που πολλοί αργεντινοί περίμεναν με ανυπομονησία -όταν η Φερνάντες θα παρέδιδε στον πολιτικό της αντίπαλο- δεν θα μείνει στην ιστορία, καθώς δεν θα υπάρχει κανένα στιγμιότυπο να την θυμίζει.

Εκτός και αν κάτι αλλάξει…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ