Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέρι: Στηρίζουμε την Ελλάδα, θα βοηθήσουμε στο προσφυγικό

Κέρι: Στηρίζουμε την Ελλάδα, θα βοηθήσουμε στο προσφυγικό

Με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά συναντήθηκε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι. Στις δηλώσεις τους, οι υπουργοί υπογράμμισαν τους δεσμούς συνεργασίας των δύο χωρών. Ο Τζον Κέρι δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις προσπάθειες που γίνονται για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, επισημαίνοντας πάντως ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνον με την «οριστική πολιτική μετάβαση» στη Συρία.

Με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά συναντήθηκε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα.

Στις δηλώσεις τους, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα, τασσόμενη υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, ζητώντας και δίκαιη κατανομή των βαρών στο θέμα της κατανομής των προσφύγων.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε, συνέχισε ο υπουργός και για ζητήματα επενδύσεων και ενέργειας. Ο κ. Κοτζιας κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, ιδίως την Αλόννησο, και να γίνει πρεσβευτής του τουρισμού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κέρι αποδέχθηκε την πρόσκληση Κοτζιά, ενώ επισήμανε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αδιάσπαστες, με καλές, αλλά και κακές στιγμές.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της» σημείωσε ο κ. Κέρι, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αν Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές».

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για την καταγραφή των προσφύγων που φτάνουν από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο.

Ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.

Ο Τζον Κέρι έκλεισε τις δηλώσεις του με μια φράση στα ελληνικά: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, απάντησε ότι οι δύο χώρες έχουν διαύλους διπλωματικούς για να συζητούν τα θέματα του Αιγαίου.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να συνεργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και να τηρούν τους διεθνείς κανόνες γειτνίασης.

Ο Τζον Κέρι έφτασε στην Αθήνα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε για συνομιλίες με έμφαση στο Κυπριακό.

Στις 6 το απόγευμα αριστερές οργανώσεις και κινήσεις διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024