Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενιζέλος για Μάρδα: Διαβάζει λάθος εκθέσεις με λάθος τρόπο

Βενιζέλος για Μάρδα: Διαβάζει λάθος εκθέσεις με λάθος τρόπο

Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, στη Βουλή, ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα.

Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, στη Βουλή, ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα.

Παίρνοντας τον λόγο ο ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Ο κ. Μάρδας ζήτησε να παρεμβληθεί στη συζήτηση για να ενημερώσει το Σώμα πόση είναι η ονομαστική μείωση του χρέους που επιτεύχθηκε με τις μεγάλες παρεμβάσεις του 2012. Και είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η συνολική ονομαστική μείωση είναι 51 δις τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για ένα ωμό ψέμα και για μία επιχείρηση συνειδητής παραπλάνησης της Βουλής και της κοινής γνώμης. Και επειδή έχω πραγματικά κουραστεί να επικαλούμαι αριθμούς, απηύθυνα προ πολλών εβδομάδων σχετικές ερωτήσεις στον κ. Υπουργό των Οικονομικών, ο οποίος με καθυστέρηση και καθ’ υπέρβαση του Κανονισμού, απάντησε μόλις χθες ότι η ονομαστική μείωση του χρέους το 2012 είναι στο μεν επίπεδο του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης 108,5 δις, στο δε επίπεδο του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή αφαιρούμενου και του συμψηφισμού των Ταμείων γιατί πρόκειται για την συνολική ωφέλεια της γενικής κυβέρνησης, 96 δις, δηλαδή 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του 2012, πολύ περισσότερο τώρα που έχει δυστυχώς μειωθεί το ΑΕΠ».

Από την πλευρά του, ο κ. Μάρδας απάντησε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, διαβάζοντας την σελίδα 107 της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας: «Το καθαρό τελικό αποτέλεσμα όλων των συναλλαγών του PSI ήταν μόνο 51,1 δισ. ευρώ».

Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος επανήλθε λέγοντας πως τον θλίβει το γεγονός ότι όχι ένας υφυπουργός, αλλά ένας καθηγητής των οικονομικών επιστημών διαβάζει λάθος εκθέσεις με λάθος τρόπο.

«Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος λέει ποια ήταν η συνολική επιβάρυνση του χρέους το 2012, επειδή έτρεχαν ελλείμματα και βεβαίως το όφελος από την παρέμβαση του 2012 δεν έμεινε καθαρό. Στο τέλος του 2012 έπρεπε να ενσωματώσουμε τα ελλείμματα που είχαν παραχθεί λόγω της κρίσης και λόγω της ύφεσης» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Συγχέει το όφελος της παρέμβασης στο χρέος -και μάλιστα της ονομαστικής παρέμβασης – γιατί αυτό δεν θίγει σε τίποτα την καθαρή παρούσα αξία, με τη συνολική εικόνα της διαχείρισης του έτους. Συνολικά. Βεβαίως, συνεχίζαμε να παράγουμε χρέος γιατί δεν είχαμε φτάσει στο πρωτογενές πλεόνασμα. Και ενώ φτάσαμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας γύρισε στην ύφεση και τα πρωτογενή ελλείμματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024