Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Λάσπη σοβιετικού τύπου» κατά την Τουρκία τα περί πετρελαίου της ISIS

«Λάσπη σοβιετικού τύπου» κατά την Τουρκία τα περί πετρελαίου της ISIS

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Άγκυρα τις ρωσικές κατηγορίες πως η τουρκική κυβέρνηση -και η οικογένεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου με την τζιχαντιστική ISIS, λέγοντας πως πρόκειται για «λάσπη» και «ψέματα σοβιετικού μηχανισμού προπαγάνδας». Η Ουάσινγκτον επίσης απορρίπτει ότι «η Άγκυρα συνεργάζεται με την ISIS», λέγοντας ότι τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι μεσάζοντες χρησιμοποιούν τρύπες στα τουρκικά σύνορα για λαθρεμπόριο.

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Άγκυρα τις ρωσικές κατηγορίες πως η τουρκική κυβέρνηση -και η οικογένεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου με την τζιχαντιστική ISIS, λέγοντας πως πρόκειται για «λάσπη» και «ψέματα σοβιετικού μηχανισμού προπαγάνδας».

Η Ουάσινγκτον επίσης απορρίπτει ότι «η Άγκυρα συνεργάζεται με την ISIS», λέγοντας ότι τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι μεσάζοντες χρησιμοποιούν τρύπες στα τουρκικά σύνορα για λαθρεμπόριο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατήγγειλε ως «ανήθικες» τις κατηγορίες της Ρωσίας κατά της οικογένειάς του, σύμφωνα με τις οποίες στενοί του συγγενείς εμπλέκονται σε εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος, και προειδοποίησε ότι έχει αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή στη διακίνηση του πετρελαίου του Ισλαμικό Κράτος.

«Έχουμε αποδείξεις. Θα αρχίσουμε να τις αποκαλύπτουμε στον κόσμο» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς συνδικαλιστές στην Αγκυρα, αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του σύρου επιχειρηματία Ζορζ Χασουάνι, «κατόχου ρωσικού διαβατηρίου».

Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πριν φύγει για το Αζερμπαϊτζάν πως η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγξει τα σύνορά της με τη Συρία».

Οι ρωσικές κατηγορίες για «κρατικό λαθρεμπόριο» με την ISIS ή προσωπική εμπλοκή συγγενών του Ερντογάν είναι «ψέματα σοβιετικού μηχανισμού προπαγάνδας τα οποία δεν πιστεύει κανείς», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου.

Ανάλογη ήταν προηγουμένως και η αντίδραση του ίδιου του Ερντογάν, που είχε πει πως «κανείς δεν μπορεί να ρίχνει λάσπη στην Τουρκία».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία», λένε οι ΗΠΑ

Από την πλευρά των ΗΠΑ, και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέκρουσε τις ρωσικές κατηγορίες.

«Απορρίπτουμε ευθέως τον ισχυρισμό πως η τουρκική κυβέρνηση συνεργάζεται με την ISIS για λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω των συνόρων της» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόουνερ.

Οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ, ανέφερε, είναι ότι η ISIS πουλά πετρέλαιο σε μεσάζοντες που στη συνέχεια επιδίδονται σε λαθρεμπόριο μέσω των τουρκικών συνόρων.

«Ειλικρινά δεν βλέπουμε στοιχεία, κανένα στοιχείο, να υποστηρίζει τέτοια κατηγορία» είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις ρωσικές αναφορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξηρό σαμπουάν: 7+1 τρόποι να το χρησιμοποιήσετε αλλιώς

Θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024