Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βομβαρδισμούς και στη Συρία κατά ISIS ψήφισε η βρετανική Βουλή

Βομβαρδισμούς και στη Συρία κατά ISIS ψήφισε η βρετανική Βουλή

Υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στους βομβαρδισμούς θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και επί συριακού εδάφους τάχθηκε η Βουλή των Κοινοτήτων, υπερψηφίζοντας τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Την πρόταση στήριξαν και πολλοί βουλευτές των Εργατικών.

Υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στους βομβαρδισμούς θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και επί συριακού εδάφους τάχθηκε η Βουλή των Κοινοτήτων, υπερψηφίζοντας τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Την πρόταση στήριξαν και πολλοί βουλευτές των Εργατικών.

Υπενθυμίζεται ότι στο κόμμα της Αντιπολίτευσης είχε επικρατήσει η θέση της ψήφου κατά συνείδηση, γεγονός που ουσιαστικά αποτέλεσε εσωκομματική ήττα για τον νέο ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η συζήτηση ήταν μαραθώνια και οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, όπως όταν ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «θιασώτες των τρομοκρατών» όσους ψηφίσουν κατά της συμμετοχής της Βρετανίας στη συμμαχία. Ο Κόρμπιν και πολλοί βουλευτές της Αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Κάμερον να ζητήσει συγγνώμη, αλλά ο πρωθυπουργός δεν το έκανε. Διόρθωσε, λέγοντας ότι οποιαδήποτε στάση στην ψηφοφορία είναι έντιμη.

Κατά τα άλλα, ο Κάμερον τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να ακολουθήσει την απόφαση που έλαβαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να χτυπήσει στη ρίζα του το Ισλαμικό Κράτος.

Υπήρξε δε πολύ σκληρός στους χαρακτηρισμούς του κατά των τζιχαντιστών, μιλώντας «για βιαστές γυναικών, δολοφόνους μουσουλμάνων και τεράτων βγαλμένων από τον Μεσαίωνα που συνωμοτούν αυτή τη στιγμή για να ριζοσπαστικοποιήσουν τα παιδιά μας».

Θα ακολουθήσουμε τους συμμάχους μας ή θα κάτσουμε άπραγοι να περιμένουμε να μας χτυπήσουν; αναρωτήθηκε.

Ο Κάμερον ξεκαθάρισε ότι στο εξής η κυβέρνησή του δεν θα χρησιμοποιεί τον όρο Ισλαμικό Κράτος, αλλά τον αραβικό όρο Daesh, «γιατί αυτή η σατανική σέκτα θανάτου δεν εκπροσωπεί το ισλάμ ούτε είναι κράτος».

Ο ηγέτης των Εργατικών εξέφρασε την άποψη ότι ο Κάμερον βιάζεται να ψηφίσει τους βομβαρδισμούς, γιατί γνωρίζει ότι οι πολίτες είναι αντίθετοι με το σχέδιό του και θέλει να προλάβει τις αντιδράσεις τους.

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τη Συρία και ότι από τους βομβαρδισμούς οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εξτρεμιστές.

Aρκετές ώρες αργότερα, ο ίδιος κατήγγειλε μέσω Facebook ότι αρκετοί βουλευτές των Εργατικών δέχονται πολιτικό bullying, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης Κάμερον.
Κατά των βομβαρδισμών τάχθηκε και ο τέως ηγέτης του κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μίλιμπαντ, πάντως, κατήγγειλε όσους δαιμονοποιούν τους βουλευτές των Εργατικών που τάσσονται υπέρ της ανάληψης δράσης.

Αρκετοί ήταν πάντως οι βουλευτές από όλα τα κόμματα που εξέφρασαν τον προβληματισμό για το κατά πόσο οι βομβαρδισμοί από μόνοι τους μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, ενώ άλλοι δεν δίστασαν να ομολογήσουν ότι είναι δύσκολο να αποφασίσουν τελικά για το ποια είναι η καλύτερη λύση κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ρουκέτες από τη Βουλή των Λόρδων
Η πλέον ηχηρή αμφισβήτηση για τη στρατηγική Κάμερον ήρθε από τη Βουλή των Λόρδων, όπου γινόταν μια παράλληλη συζήτηση.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών και πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε ότι η μάχη κατά του ISIS δεν μπορεί να είναι νικηφόρα μόνο από αέρος, αλλά χρειάζεται και η ανάπτυξη κάποιων δυνάμεων -έστω και ειδικών- στο έδαφος.

Μια εξίσου ηχηρή παρέμβαση ήρθε και από έναν ακόμα λόρδο, των Εργατικών. Ο πρώην υπουργός Τζέφρι Ρούκερ τα έβαλε με τον αρχηγό του, Τζέρεμι Κόρμπιν: «Πρέπει να τον ξεφορτωθούμε. Ποτέ δεν δεσμεύθηκε να προστατέψει τον βρετανικό τρόπο ζωής, το Βασίλειο, και τις δυτικές δημοκρατίες και ούτε θα το κάνει. Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε σε επίθεση και αν δεν επιτεθούμε, θα χάσουμε. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ανοχή μας, για να μας υπονομεύσουν.»

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Τελικά, υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκαν 397 βουλευτές, έναντι 223 που ψήφισαν κατά. Υπενθυμίζεται ότι οι Συντηρητικοί έχουν 330 έδρες στη Βουλή και οι Εργατικοί 232. Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα της Αντιπολίτευσης που επικαλείται ο Guardian, τουλάχιστον 67 βουλευτές των Εργατικών υπερψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι τα μαχητικά της RAF είναι απολύτως έτοιμα επιχειρησιακά να ξεκινήσουν την αποστολή τους εντός του επόμενου 24ώρου.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024