Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΤΕ: Αντλεί 300 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα

ΕΤΕ: Αντλεί 300 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα

Την άντληση 300 εκατ. ευρώ μέσω της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα πετυχαίνει σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου που απευθυνόταν σε επενδυτές στην εγχώρια αγορά έληξε την Τετάρτη.

Την άντληση 300 εκατ. ευρώ μέσω της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα πετυχαίνει σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα.

Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 300 εκατ. ευρώ που απευθυνόταν σε επενδυτές στην εγχώρια αγορά έληξε την Τετάρτη.

Τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα αναπληρώσουν μέρος του ελλείμματος του δυσμενούς σεναρίου των stress tests, περιορίζοντας την κρατική βοήθεια.

Οι μετοχές στην Ελλάδα διατέθηκαν στα 0,30 ευρώ, μετάτο reverse split, χαμηλότερα δηλαδή κατά 75% σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία θα επανέλθει την Πέμπτη ο τίτλος της τράπεζας στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Η Εθνική Τράπεζα θα ολοκληρώσει το πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης αντλώντας από τον ιδιωτικό τομέα:

–475 εκατ. ευρώ μέσω της Διεθνούς Προσφοράς τίτλων

– 690 εκατ. ευρώ από την προαιρετική ανταλλαγή ομολόγων της με κοινές μετοχές

– 300 εκατ. ευρώ από την υποχρεωτική ανταλλαγή υβριδικών τίτλων της με κοινές μετοχές

– 300 εκατ. ευρώ από τη διάθεση μετοχών στην Ελλάδα.

Συνολικά αντλεί 1,76 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και υπερκαλύπτει με αυτόν τον τρόπο το έλλειμμα του βασικού σεναρίου που έφτασε τα 1,34 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 2,75 δισ. ευρώ που απομένει για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους 2,06 δισ. ευρώ και κοινών μετοχών 690 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα CoCos αναμένεται να αποπληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 με τη χρήση του προϊόντος ρευστοποίησης της τουρκικής θυγατρικής του ομίλου Finansbank, το οποίο εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ περίπου.

Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος της ΕΤΕ θα διαμορφώσει τους δείκτες κεφαλαιακής του επάρκειας σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους λόγω της αποχώρησης από την αγορά της Τουρκίας, ενώ θα έχει αποπληρώσει το σύνολο της βοήθειας προς το δημόσιο.

Οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, θα μετατραπούν σε κοινές σε αυτή τη φάση, καθώς με την κρατική βοήθεια που θα ληφθεί θα ενεργοποιηθεί το υποχρεωτικό bail in, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ως εκ τούτου, παύει άμεσα και αυτή η υποχρέωση, που βάρυνε την τράπεζα από το 2009.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024