Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρίσι, η αρχή του δρόμου για συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής

Παρίσι, η αρχή του δρόμου για συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής

Εφόσον η διεθνής κοινότητα υλοποιήσει τις εθελοντικές δεσμεύσεις που κατατέθηκαν ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι, η ανθρωπότητα μπορεί να ελπίζει ότι θα πετύχει το στόχο των 2 βαθμών για την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, εκτιμά μελέτη στο περιοδικό Science. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Παρίσι είναι μόνο η αρχή του δρόμου.

Εφόσον η διεθνής κοινότητα υλοποιήσει τις εθελοντικές δεσμεύσεις που κατατέθηκαν ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι, η ανθρωπότητα μπορεί να ελπίζει ότι θα πετύχει το στόχο των 2 βαθμών για την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, εκτιμά μελέτη στο περιοδικό Science.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Παρίσι είναι μόνο η αρχή του δρόμου: οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα λήγουν το 2030, οπότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Την Κυριακή, μια μέρα πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου, ο γγ του ΟΗΕ τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των στόχων ανά πενταετία. «Θα πρότεινα η πρώτη αναθεώρηση να πραγματοποιηθεί πριν από το 2020» είπε ο Μπαν Γκι-μουν στο Associated Press.

H νέα μελέτη στο Science εκτιμά τώρα ότι οι δεσμεύσεις, γνωστές στην ορολογία του ΟΗΕ ως Προτεινόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές ή INDC, έχουν το δυναμικό να «αυξήσουν την πιθανότητα περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου», σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μέχρι το έτος 2100. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο «πιθανότητα» λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας για την πορεία της κλιματικής αλλαγής.

Η μελέτη, στην οποία συνεργάστηκαν η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων στην Αυστρία, έδειξε ότι χωρίς την άμεση λήψη μέτρων, η Γη δεν θα έχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα να παραμείνει εντός του ορίου των 2 βαθμών.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων έως το 2030 και η λήψη ακόμα πιο φιλόδοξων μέτρων τις επόμενες δεκαετίες αυξάνει την πιθανότητα επίτευξης του στόχου των 2 βαθμών, χωρίς όμως να τον καθιστά βέβαιο.

«Οι μακροπρόθεσμες εκβάσεις όσον αφορά τη θερμοκρασία εξαρτώνται άμεσα στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών μετά το 2030» τονίζει ο Γκόκουλ Λίερ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα INDC είναι μόνο το εφαλτήριο για όσα μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον» υπενθυμίζει.

Η ανάλυση βασίστηκε σε ένα μαθηματικό μοντέλο που συνυπολόγισε τα INDC μαζί με υποθέσεις για τις μελλοντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και παραμέτρους που αφορούν την οικονομία, τη γεωργία και άλλα συστήματα. Το μοντέλο αυτό έδωσε εκτιμήσεις για την πορεία των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν στη συνέχεια σε ένα μοντέλο του παγκόσμιου κλίματος. Κάθε σενάριο προσομοιώθηκε 600 φορές σε υπολογιστή ώστε να υπολογιστούν οι πιθανότητες για αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι τους 2 βαθμούς.

Η μελέτη στο Science δεν είναι η πρώτη του είδους της: Τουλάχιστον δύο άλλες αναλύσεις, μία από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και μία από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Climate Action Tracker, εκτιμούν ότι τα INDC θα περιόριζαν την άνοδο στους 2,7 βαθμούς, σχετικά κοντά στο στόχο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επικαλέστηκαν τις «αισιόδοξες» αυτές εκτιμήσεις ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι.

Όμως, τουλάχιστον δέκα άλλες ερευνητικές ομάδες, ανάμεσά τους η αμερικανική Climate Interactive, προχωρούν σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για μεγαλύτερη άνοδο, μέχρι 3,7 βαθμούς.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024