Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά στο θέατρο Λύχνος

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά στο θέατρο Λύχνος

Επιμέλεια: Πάνος Βασιλάκης Το θέατρο Λύχνος για τη φετινή χειμερινή θεατρική περίοδο θα παρουσιάσει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε διασκευή για παιδιά του Γιάννη Καλαντζόπουλου. Το έργο: Οι θεοί έχουν σιχαθεί τους ανθρώπους λόγω των πολέμων και τους εγκατέλειψαν στην μοίρα τους να αφανιστούν. Ο Τρυγαίος ο Αθηναίος, ένας ειρηνόφιλος αμπελουργός προσπαθεί να πετάξει στον […]

Επιμέλεια: Πάνος Βασιλάκης

Το θέατρο Λύχνος για τη φετινή χειμερινή θεατρική περίοδο θα παρουσιάσει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε διασκευή για παιδιά του Γιάννη Καλαντζόπουλου.

Το έργο:
Οι θεοί έχουν σιχαθεί τους ανθρώπους λόγω των πολέμων και τους εγκατέλειψαν στην μοίρα τους να αφανιστούν. Ο Τρυγαίος ο Αθηναίος, ένας ειρηνόφιλος αμπελουργός προσπαθεί να πετάξει στον ουρανό πάνω σε ένα σκαθάρι (που το ταΐζει κοπριές και ακαθαρσίες για να μεγαλώσει), ώστε να βρει τον Δία και να τον παρακαλέσει να σταματήσει τον πόλεμο.

Στον Όλυμπο βρίσκει μόνο τον Ερμή, ο οποίος του αποκαλύπτει ότι ο Πόλεμος φυλάκισε την Ειρήνη σε μια σκοτεινή σπηλιά, την είσοδο της οποίας έφραξε μ’ έναν τεράστιο, αμετακίνητο βράχο. Ο Τρυγαίος με πολλές περιπέτειες και με τη βοήθεια των θεατών καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη και να την φέρει πίσω στην ανθρωπότητα.

Ώσπου όμως να εδραιώσει οριστικά την Ειρήνη στον τόπο, απ το σπίτι του παρελαύνουν διάφοροι τύποι… Πολεμοκάπηλοι (οπλουργοί, ψευτομάντεις, συκοφάντες και δημαγωγοί) που προσπαθούν να ξαναφυλακίσουν την Ειρήνη, αλλά και αγρότες, τεχνίτες, δρεπανουργοί και άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς και ειρηνόφιλοι, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την Ειρήνη για να ζήσουν τίμια και με ηρεμία!

Το έργο γράφτηκε από τον Αριστοφάνη κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, το 421 π.Χ., σε ένα σημείο που όλοι γνώριζαν ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα οδηγούνταν σε συμβιβασμό. Η κωμωδία αυτή είναι ένα εορταστικό έργο, το οποίο χαιρετίζει την επικείμενη περίοδο ειρήνης.

Στόχος του έργου είναι η διδαχή της σπουδαιότητας της ειρήνης και της δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την φρίκη του πολέμου και τα δεινά που επισύρει. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος κάνει αναφορά στη σημερινή δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ δεικτικά προειδοποιεί για τον κίνδυνο της εξάπλωσης του φασισμού.

Συντελεστές:
Διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Μάκης Αρβανιτάκης
Χορογραφίες – Παιδαγωγική επιμέλεια: Δήμητρα Νικοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Σκηνικά : Σοφία Παππά
Κοστούμια: Καίτη Μαλέσκου
Παίζουν: Νίκος Τσεργάς, Μάκης Αρβανιτάκης, Ανδρομάχη Γεωργίου, Ιορδάνης Καλέσης, Κατερίνα Οικονομίδη, Σοφία Φράστα., Μαρία Παπαγιάννη.

Κάθε Κυριακή στις 11:30 (από 29 Νοεμβρίου 2015)

Θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού
Χαλκιδικής 83 & Ιερά Οδός 59, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)
Κρατήσεις: 2110121686, 2121050020

Τιμές Εισιτηρίων: 8 ευρώ (γενική είσοδος), 6 ευρώ (πολύτεκνοι, φοιτητές, άνεργοι, AMEA, ηλικιωμένοι, ομαδικά)

entertainment.in.gr

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024