Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να αντιστρέψουν τις γεύσεις των τροφών κατά βούληση, επεμβαίνοντας στον εγκέφαλο πειραματόζωων, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο Nature. Το επίτευγμα αποδεικνύει ότι η γεύση είναι εγκεφαλική λειτουργία.

Η επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιοχημείας, Βιοφυσικής και Νευροεπιστήμης Δρ Τσαρλς Ζάκερ, χρησιμοποίησαν την τεχνική της οπτογενετικής για να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένους νευρώνες στους εγκεφάλους τρωκτικών. Συγκεκριμένα, με δέσμες λέιζερ μπόρεσαν να μπλοκάρουν τη γεύση του γλυκού και να διατηρήσουν μόνο τη γεύση του πικρού. Αντίστροφα, εμπόδισαν τα πειραματόζωα να νιώθουν την πικρή γεύση.

Έτσι, τα ποντίκια ακόμα και όταν έπιναν απλώς νερό ένιωθαν μόνο, είτε γλυκιά, είτε πικρή γεύση.

«Η γεύση βρίσκεται απολύτως στον εγκέφαλο. Στη γλώσσα υπάρχουν εξειδικευμένοι κυτταρικοί υποδοχείς, που ανιχνεύουν το γλυκό ή το πικρό, όμως είναι ο εγκέφαλος που δίνει νόημα σε αυτά τα χημικά. Τα πειράματά μας αποδεικνύουν ότι η αίσθηση της γεύσης είναι πλήρως ‘καλωδιωμένη’ στον εγκέφαλο, ανεξάρτητα από την μάθηση ή την εμπειρία», εξηγεί ο Δρ Ζάκερ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις τέσσερις βασικές γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό) στη γλώσσα τους, η οποία μετά στέλνει τα ανάλογα σήματα στον εγκέφαλο. Όμως η νέα έρευνα ανατρέπει αυτή την πεποίθηση, καθώς δείχνει ότι είναι δυνατό να αλλάξει κανείς το είδος της γεύσης, αν «χειραγωγήσει» τα κατάλληλα εγκεφαλικά κύτταρα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ