Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

«Συναγερμός» σε όλη την Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Δεκάδες έφοδοι σε σπίτια στη Γαλλία -δύο θεωρούμενα ως κρησφύγετα των τρομοκρατών-, καθώς και ένα όχημα ερευνούν οι Αρχές. Έρευνες και στο Βέλγιο. Επτά συλλήψεις στη Γερμανία σε σχέση με τις επιθέσεις. Νέες γαλλικές επιδρομές στη Ράκα κατά στόχων του ISIS. Ομόφωνα δεκτό από τους ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας το αίτημα της Γαλλίας για στρατιωτική συνδρομή στον αγώνα κατά του ISIS. Όλες οι εξελίξεις

«Συναγερμός» σε όλη την Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Δεκάδες έφοδοι σε σπίτια στη Γαλλία -δύο θεωρούμενα ως κρησφύγετα των τρομοκρατών-, καθώς και ένα όχημα ερευνούν οι Αρχές. Έρευνες και στο Βέλγιο. Επτά συλλήψεις στη Γερμανία σε σχέση με τις επιθέσεις. Νέες γαλλικές επιδρομές στη Ράκα κατά στόχων του ISIS.

Όλες οι εξελίξεις από το Παρίσι και διεθνώς

  • Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ζήτησε να αναστείλουν οι ΗΠΑ το πρόγραμμα υποδοχής Σύρων προσφύγων, λόγω του φόβου ότι οι τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι διείσδυσαν στα πλήθη των προσφύγων που εισήλθαν στη Γαλλία.

  • Πληροφορίες για πυροβολισμούς στη Βουλώνη, νότια του Καλέ, σε σπίτι όπου η αστυνομία πραγματοποιούσε έφοδο. Η έφοδος αποτελεί τμήμα των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στη Γαλλία και δεν σχετίζεται απαραιτήτως με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

  • Επτά συλλήψεις στη Γερμανία, στην πόλη Ααχεν κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, στο πλαίσιο έρευνας που συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με το Spiegel, ο Σ.Αμπντεσλάμ δεν φαίνεται να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες.
  • Ομόφωνα δεκτό από τους υπουργούς Αμυνας των κρατών – μελών της ΕΕ το αίτημα της Γαλλίας για στρατιωτική συνδρομή.
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αυξάνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία και ότι επιδιώκει στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία κατά του Ισλαμικού Κράτους.
  • Ο αδελφός του Σαλέχ Αμπντεσλάμ, Μοχάμεντ, κάλεσε τον αδελφό του να παραδοθεί στις Αρχές.
  • Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι το να μιλάει κανείς για «πόλεμο» κατά το Ισλαμικού Κράτους, βοηθάει την οργάνωση. Σχολιάζοντας εμμέσως τη χθεσινή ομιλία του Φρανσουά Ολάντ «όσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους για τον πόλεμο, τόσο περισσότερο μπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία ο τρόμος».
  • Νέα στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας: Από τους 129 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί οι 117.
  • Σύμφωνα με την αστυνομία του Παρισιού, από την Παρασκευή έχουν πραγματοποιηθεί στη Γαλλία 104 έφοδοι της αστυνομίας, έχουν συλληφθεί 16 άτομα και έχουν κατασχεθεί έξι όπλα. Οι έφοδοι έχουν ως στόχο «ανθρώπους, όπλα και αντικείμενα που σχετίζονται με δραστηριότητες τρομοκρατικής φύσης». Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ότι σχετίζονται άμεσα με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.
  • Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 115.000 μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας θα βγουν στους δρόμους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.
  • Παράλληλα, το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των στρατιωτών που θα βγει στους δρόμους της χώρας μετά τις επιθέσεις αυξάνεται κατά 300 και θα φτάσει τους 520.
  • Η γαλλική εφημερίδα Le Point έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, που δείχνει δωμάτιο ξενοδοχείου, το οποίο φαίνεται πως χρησιμοποίησε ο Σαλέχ Αμπντεσλάμ πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι. Το δωμάτιο είχε κλειστεί στο όνομά του Αμπντεσλάμ από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου.
  • Αυτό εκτιμάται ότι είναι το ένα από τα δύο κρησφύγετα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες της επίθεσης της Παρασκευής. Το άλλο εκτιμάται ότι είναι ένα διαμέρισμα στο Μπομπινί, στο βόρειο Παρίσι, όπου οι Αρχές εκτιμούν ότι γινόταν ο σχεδιασμός της επίθεσης τις ημέρες πριν από την 13η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη Liberation, το σπίτι είχε νοικιαστεί στο όνομα του Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, αδελφού του Σαλέχ από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου. Το σπίτι βρίσκεται κοντά στo Stade de France.
    • Πηγές της αστυνομίας είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι βρήκαν αυτοκίνητο που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί στις προετοιμασίες για τις επιθέσεις της Παρασκευής. Πρόκειται για ένα μαύρο Clio που βρέθηκε στην πλατεία Άλμπερτ Κάαν και έχει βελγικές πινακίδες. H Liberation μεταδίδει ότι το αυτοκίνητο ήταν στο όνομα του Σαλέχ Αμπντεσλάμ.
    • Η φωνή στο βίντεο του ISIS που κυκλοφόρησε μετά τις επιθέσεις ταυτοποιήθηκε ως η φωνή του γάλλου Φαμπιέν Κλεν, κάτοικου της Τουλούζης, ο οποίος συνδέεται με τον Μοχάμεντ Μερά, τον άνθρωπο που σκότωσε τρεις στρατιωτικούς, έναν καθηγητή και τρεις μαθητές σε ένα εβραϊκό σχολείο τον Μάρτιο του 2012.
    • Charlie Hebdo: «Αυτοί έχουν τα όπλα. Εμείς έχουμε σαμπάνια»
    • Ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός σήμερα, Τρίτη, καθώς οι Αρχές εκτιμούν ότι έχουν ανακύψει προβλήματα με τα μέτρα ασφαλείας.
    • Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα ως ύποπτους για κατηγορίες τρομοκρατίας. Οι συλλήψεις δεν σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.
    • Η βελγική αστυνομία εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταζητείται. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Αμπντεσλάμ εθεάθη στο Μόλενμπεκ το Σάββατο και στη συνέχεια έξω από το στάδιο Roi Baudouin, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ο αγώνας Βέλγιο – Ισπανία, ο οποίος αναβλήθηκε.
    • Τα δύο άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία στο Βέλγιο έχουν παραδεχθεί ότι παρέλαβαν με το αυτοκίνητό τους τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ από τη γαλλική πρωτεύουσα νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Οι δύο συλληφθέντες είναι ο 27χρονος Μοχάμεντ Αμρί και ο 21 ετών Χάμζα Ατού.
    • Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τον Σεπτέμβριο ο Αμπντεσλάμ ταξίδεψε από την Αυστρία στη Γερμανία για άγνωστους λόγους.
    • Το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να διαδηλώσουν κατά της τρομοκρατίας την Παρασκευή.
    • Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς είπε ότι οι στόχοι για το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα «αναγκαστικά» δεν θα επιτευχθούν, εξαιτίας της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας. Ο Μοσκοβισί απάντησε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Γαλλίας.
    • Βρετανικά μαχητικά πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς κατά δεκάδων μελών του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιούσαν επίθεση κατά κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.
    • Λογαριασμός στο Twitter έχει στηθεί στη μνήμη των θυμάτων. Κάθε μία ώρα στον λογαριασμό @ParisVictims αναρτάται μία φωτογραφία και λίγες πληροφορίες για κάθε ένα από τα 129 θύματα των επιθέσεων.
        • Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες.
        • Την επόμενη εβδομάδα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, ανακοίνωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο κοινής συμμαχίας κατά του ISIS στη Συρία. Συγκεκριμένα, ο Ολάντ θα συναντηθεί στις 24 Νοεμβρίου με τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και στις 26 Νοεμβρίου στη Μόσχα με τον Πούτιν.
        • Συνάντηση με τον Τζον Κέρι είχε ο Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη. Σύμφωνα με τον Κέρι, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το πώς θα αυξήσουν τη συνεργασία τους, προκειμένου να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και εξέφρασε την ελπίδα του ότι μία πολιτική λύση στην Συρία θα είναι θέμα εβδομάδων.

          Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

          Sports in

          Η «τρέλα» του Άγγλου σπίκερ στον θρίαμβο της Κ19 του Ολυμπιακού (vid)

          Η Κ19 του Ολυμπιακού έγραψε ιστορία και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης «τρελαίνοντας» τους πάντες. Ακόμη και τον Άγγλο σπίκερ που έκανε την περιγραφή και εκστασιάστηκε με την ομαδάρα των Πειραιωτών.

          Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

          in.gr | Ταυτότητα

          Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

          Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

          Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

          Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

          Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

          ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

          Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

          ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

          Τετάρτη 24 Απριλίου 2024