Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σταδιακή μείωση τιμών στα γενόσημα φέρνει η συμφωνία με τους πιστωτές

Στο 1 ευρώ θα πέσει το όριο προστασίας των off-patent και των γενοσήμων φαρμάκων σε ορίζοντα διετίας, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά και η εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα Υγείας. Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει για τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής  στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη προβλέπει claw back όταν αυτή ξεπερνά τα 570 εκατ. ευρώ για το 2016, τα 550 εκατ. ευρώ για 2017 και τα 530 εκατ. ευρώ για το 2018.

Στο 1 ευρώ θα πέσει το όριο προστασίας της τιμής των off-patent και των γενοσήμων φαρμάκων σε ορίζοντα διετίας, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά και η εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα Υγείας.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά την κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων φαρμάκων που ζητούσαν αρχικά οι θεσμοί, η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση του εν λόγω μηχανισμού προστασίας μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, δηλαδή των επόμενων τεσσάρων δελτίων τιμών.

Έτσι βάσει υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί άμεσα:
– στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα
– στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα
– στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα,
– και στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Αναφορικά με τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, συμφωνήθηκε τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το έτος 2018.

Η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν, αφενός η άμεση κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων, χωρίς δηλαδή σταδιακή απομείωση, και αφετέρου, το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από το οποίο θα απαιτείται claw back να οριστεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα συμφωνηθέντα, κύκλοι του υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία εφόσον αυξηθείο όγκος των γενοσήμων στην φαρμακευτική αγορά, συσταθεί επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), ενσωματωθούν στο σύστημα θεραπευτικά πρωτοκόλλα και κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση και των νοσοκομειακών φαρμάκων και αναδιοργανωθεί το σύστημα προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024