Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντε Μεζιέρ: Να περιμένουμε τα αποτελέσματα για τον κάτοχο του συριακού διαβατηρίου

Ντε Μεζιέρ: Να περιμένουμε τα αποτελέσματα για τον κάτοχο του συριακού διαβατηρίου

Να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών, συνέστησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, αναφερόμενος στο συριακό διαβατήριο που βρέθηκε δίπλα σε έναν από τους νεκρούς τρομοκράτες στο Παρίσι και είχε περάσει από το κέντρο καταγραφής στην Λέρο. Όπως είπε, εξετάζεται εάν όντως ανήκει στον τρομοκράτη ή αφέθηκε επίτηδες για να επηρεαστεί η συζήτηση για το προσφυγικό. Ανάλογες επιφυλάξεις εκφράζονται και σε άρθρο του Guardian.

Να αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών, συνέστησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, αναφερόμενος στο συριακό διαβατήριο που βρέθηκε δίπλα σε έναν από τους νεκρούς τρομοκράτες στο Παρίσι και είχε περάσει από κέντρο καταγραφής στην Λέρο.

«Και αυτό το θέμα βεβαίως το εξετάζουμε. Βρέθηκε ένα συριακό διαβατήριο. Δεν είναι βέβαιο αν αυτό το διαβατήριο ανήκει σε έναν από τους νεκρούς δράστες. Μπορεί πράγματι να πέρασε από εκεί (ενν. την Λέρο) ένας τρομοκράτης, μπορεί αυτό το ίχνος να το άφησαν επίτηδες από το Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να επηρεάσουν την συζήτηση για το προσφυγικό. Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και ήρεμα και συνετά, γεμάτοι ανησυχία αλλά χωρίς πανικό, να εργαστούμε πάνω στο θέμα» δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ μιλώντας την Κυριακή στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ τόνισε ακόμη ότι το προσφυγικό παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα -δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, δήλωσε-, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει, όσο αυτό είναι δυνατό, να συνδέουμε το επίμαχο θέμα της προσφυγικής κρίσης με το -ας ελπίσουμε μη αμφιλεγόμενο- θέμα της τρομοκρατίας».

Χρειαζόμαστε ενότητα και αποφασιστικότητα και όχι νευρικότητα, «για να μην οξύνουμε ακόμη περισσότερο τους φόβους του κόσμου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Επιφυλάξεις εκφράζονται και σε άρθρο του Guardian

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, προτού να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν διεισδύσει μεταξύ των προσφύγων και εκμεταλλεύονται την κρίση αυτή, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε άρθρο του συντάκτη της για θέματα μετανάστευσης Πάτρικ Κίνγκσλεϊ.

Στο άρθρο, που τιτλοφορείται «Γιατί το διαβατήριο του Σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στο χώρο επίθεσης στο Παρίσι πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη», η εφημερίδα σημειώνει ότι θα πρέπει όλοι να περιμένουν μέχρι να γίνουν γνωστά τα γεγονότα, προτού συνδέσουν τις επιθέσεις αυτές με την προσφυγική κρίση.

Ο πρώτος λόγος, είναι γενικός: σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος έχει επικρίνει τους πρόσφυγες που φεύγουν στην Ευρώπη. «Στην πραγματικότητα (το ΙΚ) απεχθάνεται τους ανθρώπους που φεύγουν από τη Συρία για την Ευρώπη. Υπονομεύεται το μήνυμά του ότι το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο είναι ένα καταφύγιο» σχολιάζει ο αναλυτής θεμάτων που άπτονται του τζιχάντ, Άαρον Ζέλιν. Είναι επομένως απίθανο η πλειοψηφία των Σύρων που φεύγουν για την Ευρώπη να είναι υποστηρικτές του ΙΚ, αφού η πράξη τους αυτή παραβιάζει καταφανώς το δόγμα της οργάνωσης.

Ο δεύτερος λόγος είναι πιο συγκεκριμένος: Οι ερευνητές θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι το συριακό διαβατήριο το έφερε όντως ο δράστης και όχι κάποιος περαστικός. Για παράδειγμα, ένας κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν μεταξύ των τρομοκρατών, όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παρά ένα τραυματισμένο θύμα. Κατόπιν, θα πρέπει να διαπιστώσουν με βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν και ο νόμιμος κάτοχος του διαβατηρίου.

Είναι πιθανόν, συνεχίζει η εφημερίδα, το διαβατήριο να έχει κλαπεί ή να είναι πλαστό, όπως εκείνο που κατάφερε να φτιάξει πρόσφατα ένας Ολλανδός δημοσιογράφος, με το όνομα του… πρωθυπουργού της Ολλανδίας.

Ένα τρίτο γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι το διαβατήριο βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Οι αναλυτές, σύμφωνα με τον Guardian, θεωρούν παράξενο ο βομβιστής να θυμήθηκε να το πάρει μαζί του, ιδίως εφόσον δεν επρόκειτο να επιστρέψει ζωντανός.

«Γιατί ένας τζιχαντιστής που απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις σύγχρονες ιδέες περί υπηκοότητας να πάρει το διαβατήριό του σε μια αποστολή αυτοκτονίας;» διερωτήθηκε μέσω twitter ο αναλυτής σε θέματα ισλαμιστικού εξτρεμισμού Τσάρλι Γουίντερ.

Μια θεωρία είναι ότι το ΙΚ ελπίζει να στρέψει την Ευρώπη εναντίον των Σύρων προσφύγων, γιατί έτσι θα ενισχυόταν η ιδέα του χάσματος μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών και θα έπειθε τους Σύρους ότι το χαλιφάτο είναι αυτό που μπορεί να τους προστατεύσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024