Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι γαλλικές πρεσβείες γίνονται το επίκεντρο μικρών και μεγάλων αυθόρμητων εκδηλώσεων συμπαράστασης απέναντι στο γαλλικό λαό για τις βάρβαρες επιθέσεις που έχουν συγκλονίσει την ήπειρο. Κύμα εκδηλώσεων αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο. Στα γαλλικά χρώματα εμβληματικά κτίρια ανά τον κόσμο, μεταξύ τους το Δημαρχείο της Αθήνας και ο Λευκός Πύργος. Κοινή διακήρυξη των «28», ενός λεπτού σιγή στην ΕΕ τη Δευτέρα.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι γαλλικές πρεσβείες γίνονται το επίκεντρο μικρών και μεγάλων αυθόρμητων εκδηλώσεων συμπαράστασης απέναντι στο γαλλικό λαό για τις βάρβαρες επιθέσεις που έχουν συγκλονίσει την ήπειρο. Κύμα εκδηλώσεων αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο. Κοινή διακήρυξη των «28», ενός λεπτού σιγή στην ΕΕ στις 13:00 ώρα Αθήνας τη Δευτέρα.

Από το πρωί, πολίτες σε κάθε χώρα της ΕΕ προσέρχονται στις γαλλικές πρεσβείες και τα προξενεία αφήνοντας κεριά και λουλούδια, μαζί με μηνύματα συμπαράστασης – συνηθέστερο μήνυμα είναι το «je suis Paris».

Δημόσια κτίρια έχουν επίσης φωταγωγηθεί στα χρώματα της γαλλικής σημαίας σε διάφορα σημεία ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο: Από το Μέγαρο των Πολιτισμών στη Βαρσοβία και την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο μέχρι το Δημαρχείο στην Αθήνα και τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.

Οι συγκεντρώσεις το απόγευμα μπροστά από τις πρεσβείες στην Ευρώπη έφτασαν τις εκατοντάδες -είτε μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου (στην Πλατεία Παρισιού) στο Βερολίνο, είτε στη Ρώμη.Ανάλογες εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και Βραζιλία μέχρι το Ισραήλ και το Ιράν.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των «28» εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στη Γαλλία και τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και το μίσος.

Το κείμενο της κοινής διακήρυξης αναφέρει:

«Η ΕΕ είναι βαθύτατα συγκλονισμένη και βρίσκεται σε πένθος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον όλων μας. Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή μαζί με όλα τα απαραίτητα μέσα και με αδίστακτη αποφασιστικότητα.

»Η Γαλλία είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα. Ενέπνευσε τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης και οι αξίες αυτές εμπνέουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα είμαστε ενωμένοι με τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Αυτή η επαίσχυντη πράξη τρομοκρατίας θα επιτύχει μόνο το αντίθετο του σκοπού της, ο οποίος ήταν να διαιρέσει, να τρομάξει και να σπείρει το μίσος.

»Το καλό είναι πιο ισχυρό από το κακό. Ό,τι μπορεί να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταστεί η Γαλλία ασφαλής, θα γίνει. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να καταπολεμήσουμε τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και το μίσος.

»Εμείς οι Ευρωπαίοι θα θυμόμαστε τη 13η Νοεμβρίου, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα πένθους. Καλούμε όλους τους ευρωπαίους να συμμετάσχουν στη μνήμη των θυμάτων, κρατώντας ενός λεπτού σιγή τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr