Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πένθος και οργή στο Λίβανο για την επίθεση στη Βηρυτό

Πένθος και οργή στο Λίβανο για την επίθεση στη Βηρυτό

Ημέρα πένθους στο Λίβανο μετά την αιματηρή επίθεση σε προπύργιο της Χεζμπολάχ, την ευθύνη της οποίας διεκδίκησε η ISIS, με τουλάχιστον 43 νεκρούς και σχεδόν 200 τραυματίες. Η συλλογή στοιχείων στο σημείο του μακελειού συνεχίζεται, ενώ ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα, εκφράζοντας την ανησυχία της. Την απερίφραστη καταδίκη της εκφράζει και η Αθήνα.

Ημέρα πένθους στο Λίβανο μετά την αιματηρή επίθεση σε προπύργιο της Χεζμπολάχ, την ευθύνη της οποίας διεκδίκησε η ISIS, με τουλάχιστον 43 νεκρούς και σχεδόν 200 τραυματίες. Η συλλογή στοιχείων στο σημείο του μακελειού συνεχίζεται, ενώ ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα, εκφράζοντας την ανησυχία της.

Οι μαχητές των δύο οργανώσεων βρίσκονται αντιμέτωποι στις συγκρούσεις της συριακής σύρραξης.

Η επίθεση σε συνοικία της νότιας Βηρυτού, κατά την οποία τραυματίσθηκαν περί τους 200 άνθρωποι, είναι η αιματηρότερη τόσο από την εμπλοκή της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη συριακή σύρραξη στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, στις αρχές του 2013, όσο και από το τέλος του εμφυλίου στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ουαέλ Αμπού Φαούρ, πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

O πρωθυπουργός Ταμάμ Σαλάμ συγκάλεσε έκτακη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή.

Ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατεί είναι οι τίτλοι στις εφημερίδες του Λιβάνου: «Απαράδεκτο» είναι το μονολεκτικό πρωτοσέλιδο της L’Orient Le Jour, ενώ η εφημερίδα που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ, η Αλ Ακμπάρ, γράφει πως «δεν υπάρχει χώρος για οπισθοχώρηση».

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά προπυργίου της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό από τον Ιούνιο του 2014, όταν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε προσπαθώντας να εμποδίσει μία επίθεση. Σειρά επιθέσεων έχει πλήξει άλλες σιιτικές περιοχές στο Λίβανο.

Καταδίκη και ανησυχία από το εξωτερικό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Λιβανέζους «να συνεχίζουν να εργάζονται για την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα».

Δείχνοντας την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις ευαίσθητες ισορροπίες στο Λίβανο, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε πως η Βηρυτός πρέπει να «μην επιτρέψει σε αυτή την απεχθή πράξη να καταστρέψει την σχετική ηρεμία που έχει επικρατήσει στη χώρα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του για την επίθεση στη Βηρυτό, ενώ η Ουάσινγκτον καταδίκασε κάνοντας λόγο «για ωμές τρομοκρατικές ενέργειες».

Την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση εξέφρασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως η αδιέξοδη και τυφλή τρομοκρατία είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Σε ανακοίνωσή του εκφράζει, επίσης, τα θερμά συλλυπητήρια στον λαό και στην κυβέρνηση του Λιβάνου και σημειώνει πως η διατήρηση της εσωτερικής ειρήνης και συνοχής του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024