Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόνο ο Γ.Πανούσης καλείται στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Μόνο ο Γ.Πανούσης καλείται στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με τις καταγγελίες του περί απειλών κατά της ζωής του. Ωστόσο, δεν κλήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με τις καταγγελίες του περί απειλών κατά της ζωής του.

Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή, έπειτα από αίτημα που είχαν υποβάλει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ωστόσο, δεν θα κληθεί ο επικεφαλής της ΕΥΠ Γ.Ρουμπάτης μετά και την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης κατά του κ. Πανούση για διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων της ΕΥΠ.

Αν και δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο τέως πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «η επιτροπή έχει ούτως ή άλλως αρμοδιότητα για την εποπτεία της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ η οποία πρέπει να είναι ενημερωμένη για κάθε παράβαση του τηλεφωνικού απορρήτου».

«Έχουμε υποχρέωση να ασκήσουμε την κοινοβουλευτική μας εποπτεία. Το θέμα των παρακολουθήσεων εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας» τόνισε.

«Να φωνάξουμε τον κ. Ρουμπάτη να πει τι; Ότι έκανε παρακολουθήσεις;» διερωτήθηκε δηκτικά η πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου επικαλούμενη την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Μάλιστα για τον ίδιο λόγο είπε ότι και από τον κ. Πανούση δεν θα μπορούν να ειπωθούν πολλά στην Επιτροπή, αφού όπως είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, «μετά την εξέλιξη που έλαβε η υπόθεση δεν ξέρω και τι θα μπορεί να μας πει ο κ. Πανούσης».

Πάντως η ΝΔ έθεσε θέμα πρόσκλησης και των υπουργών Παρασκευόπουλου και Τόσκα. «Μετά τις εξελίξεις και την μηνυτήρια αναφορά δυο υπουργών ζητάμε να κληθεί ως οφείλει και ο κ. Παρασκευόπουλος και ο κ. Τόσκας έστω και σε ύστερο χρόνο» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τραγάκης, ο ενώ ο Κ.Τζαβάρας έθεσε το θέμα του συμβούλου του κ. Παρασκευόπουλου, Π.Λάμπρου.

«Είναι προφανές ότι λειτουργούσε ως βοηθός εκπληρώσεως του κ. Παρασκευόπουλου» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά το επίμαχο νομοθέτημα της κυβέρνησης για την υπό όρους απόλυση των καταδίκων, «υπάρχει θέμα προηγούμενης συνεννόησης του γραφείου του υπουργού με αυτόν που ήταν κατάδικος».

«Πόσο πολύ αδιαφάνεια παράγεται από την λειτουργία των εμμίσθων ή αμίσθων συνεργατών», είπε ο κ. Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι ο κ. Λάμπρου συμμετέχει σήμερα αμισθί σε επιτροπή που επεξεργάζεται κανονισμούς για την ίδρυση μονάδων υγείας στις φυλακές. Μάλιστα έκανε λόγο για «ανωμαλία στο πολίτευμα» και είπε πως «αν κάποιος πιστεύει ότι το αμισθί τον απαλλάσσει είναι γελασμένος».

Και ζήτησε να διερευνηθεί και να διευκρινιστεί η υπόθεση και ως εκ τούτου είναι άμεση αναγκαιότητα η κλήση του κ. Παρασκευόπουλου «ο οποίος όχι μόνο εψεύσθη αλλά δημιουργεί και την εντύπωση ότι κάτι υποκρύπτεται πίσω από την υπόθεση». Πρότεινε δε «να παράσχει εξηγήσεις κατ’ αντιπαράσταση με τον Πανούση».

Αντιδρώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Γκιόλας διερωτήθηκε αν οι κρατούμενοι είναι απόκληροι της κοινωνίας.

«Δεν έχουν ανάγκες;», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί μπορούν να ζητούν τις υπηρεσίες μετακλητών εμμίσθων ή αμίσθων και κανείς δεν αποκλείει την λειτουργία αυτή, ενώ η κ. Χριστοδουλοπούλου σχολίασε ότι «δεν είμαστε δικαστήριο για να κάνουμε κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεις».

«Δεν έχει γίνει ποτέ στην Επιτροπή μας. Διάβασα όλα τα πρακτικά», είπε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένα μέτρο πώς θα παράγουμε πολιτική υπεραξία». Ωστόσο, σημείωσε ότι άλλο το κατ’ αντιπαράσταση και άλλο το αντιπαράθεση το οποίο «θα το δούμε αν προκύψει», όπως ανέφερε.

Στο θέμα του συμβούλου αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου, λέγοντας ότι στο υπουργείο υπάρχει γενικός γραμματέας και γενική διεύθυνση που ασχολείται με την σωφρονιστική πολιτική.

«Καμία δικαιολογία να πηγαίνει ένας σύμβουλος να συνδιαλέγεται με κρατούμενους. Είναι πέρα από τις κείμενες διατάξεις και την δεοντολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τελικώς, η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να ξεκινήσει με την ακρόαση του κ. Πανούση και «αν προκύψει» η αναγκαιότητα να κληθούν και οι δυο υπουργοί θα το εξετάσει.

Όπως είπε άλλωστε η κ. Χριστοδουλοπούλου «δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε ό,τι ερώτηση θέλουμε να τους κάνουμε όταν υπάρχουν δικαστικές ενέργειες που εκκρεμούν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024