Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία.

«Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου φέρνουν τέσσερα χρόνια σταθερότητας και εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Ερντογάν σε εκδήλωση για τον Κεμάλ Ατατούρκ. «Ας καταστήσουμε την περίοδο αυτή μια ώρα μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως προτεραιότητα ένα νέο Σύνταγμα» είπε.

«Οι ανησυχίες όσον αφορά το καθεστώς της Τουρκίας θα πρέπει να παραμεριστούν ώστε η χώρα να μπορεί να επικεντρωθεί στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Reuters, ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν, που παραμένει η ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στη χώρα και έγινε πέρυσι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος στην Τουρκία, δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να αλλάξει σε προεδρικό το πολιτικό σύστημα.

Ήδη από την επομένη των εκλογών, η τουρκική προεδρία είχε δείξει πως δεν απομακρύνεται από αυτήν της την πρόθεση και δεν απέκλεισε, εάν χρειαστεί, και τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.

Οι φιλοδοξίες αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενδεικτικά, κατηγόρησε την Κυριακή τον πρόεδρο πως επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια «συνταγματική δικτατορία», πιέζοντας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό, με τη μεταφορά των σημαντικότερων εκτελεστικών εξουσιών από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο.

Ο αρχηγός του HDP εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος ως το φθινόπωρο του 2016. Ο ίδιος ανέφερε πως το κόμμα θα εναντιωθεί σε προεδρικό σύστημα: «Θα έπρεπε να έχουμε χάσει το μυαλό μας για να συμφωνήσουμε σε αυτό», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ντεμιρτάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ