Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ Μπινγκ Λου, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο «Brigham and Women’s» και αφορούσαν σχεδόν 94.000 αμερικανίδες, 25-42 ετών, που είχαν δώσει στοιχεία για την διατροφή τους ανά τετραετία, το διάστημα 1991-2011, η υγιεινή διατροφή συντελούσε στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης σχεδόν 350 γυναίκες εκδήλωσαν τη νόσο.

Όσες έκαναν τη τυπική αμερικανική διατροφή (δηλαδή πολύ κόκκινο και κατέργασμένο κρέας, ραφιναρισμένα δημητριακά, τηγανητά, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά και γλυκά) ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, πουλερικά και ψάρια.

Σε δεύτερη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας αναλύθηκαν άλλα στοιχεία από την αρχική μελέτη και διαπιστώθηκε ότι οι ισχύουσες διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες μπορούν να μειώσουν κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες στόχος έχουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές και να είναι σωματικά δραστήριοι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

H ρευματοειδής είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο, ακαμψία και οίδημα στις αρθρώσεις του σώματος. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και δυσμορφία στις αρθρώσεις. Συνήθως προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr