Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό και μνημόνιο στις επαφές Τσίπρα με Μοσκοβισί και Σουλτς

Προσφυγικό και μνημόνιο στις επαφές Τσίπρα με Μοσκοβισί και Σουλτς

Να παρουσιάσει συνολικά την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, συνδυάζοντας την προσφυγική κρίση με τη διεκδίκηση για ελάφρυνση της πίεσης αναφορικά με την εφαρμογή του μνημονίου, θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, την Τρίτη, και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη.

«Τα ρέστα του» παίζει από την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε ευρωπαϊκό πεδίο, καθώς στο πλαίσιο των επισκέψεων στην Αθήνα δύο ευρωπαίων υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα επιχειρήσει να παρουσιάσει συνολικά την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κωδικός για την Αθήνα είναι ο συνδυασμός της κρίσης του προσφυγικού με την διεκδίκηση για ελάφρυνση της πίεσης στο πεδίο του μνημονίου -και αυτό παρά τις ρητές προειδοποιήσεις κυρίως της γερμανικής πλευράς για αποφυγή μίας τέτοιας τακτικής.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα κάνει μία απόπειρα παρουσίασης του προβλήματος συνδυαστικά κατά τις επικείμενες επισκέψεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί (Τρίτη και Τετάρτη) και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, την Πέμπτη.

Κατά τα όσα αφήνουν να εννοηθούν κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει στην συνάντησή του με τον κ. Μοσκοβισί να θέσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ψήφιση εκ μέρους της κυβέρνησης των προαπαιτουμένων του μνημονίου και παράλληλα να επισημάνει ότι το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στο προσφυγικό θα μπορούσε να δικαιολογήσει και μία χαλαρότερη στάση της Ευρώπης.

Παράλληλα, και σε συνδυασμό με τις πιέσεις εκ μέρους του ΔΝΤ για έναρξη της συζήτησης περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα, με την ελπίδα να ξεκινήσει η συζήτηση νωρίτερα, ακόμη και αν η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου είναι σε εκκρεμότητα.

Αμέσως μετά την επίσκεψη Μοσκοβισί ακολουθεί η έλευση στην Ελλάδα του κ. Σουλτς. Σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Τσίπας φιλοδοξεί να αναδείξει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα και για τον λόγο αυτό αναμένεται να μεταβεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στην Λέσβο καθώς και σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Δεδομένου ότι θεσμικά το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει δυνατότητα βαρύνουσας παρέμβασης στα ζητήματα του μνημονίου, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως επενδύει στην πολιτική ταυτότητα του σοσιαλδημοκράτη κ. Σουλτς, προκειμένου να παίζει το χαρτί του «αντινεοφιλελεύθερου μετώπου» στην Ευρώπη.

Όλα αυτά αναμένεται να εξελιχθούν υπό την πίεση και του κόμματους του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου εκδηλώνονται σε τοπικά επίπεδο αλλά και με μεμονωμένες παρεμβάσεις, αντιδράσεις για τις πολιτικές που προωθούνται μέσω του μνημονίου ειδικώς δεν στο Ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, την υπερφορολόγηση, κλπ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώτη μαζική αντίδραση πολιτών κατά την γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου.

Άγγελος Κωβαίος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024