Το κλίμα φόβου στο δρόμο προς την τουρκική κάλπη καυτηριάζει ο ΟΑΣΕ
Ανησυχία για το κλίμα βίας και φόβου που επικράτησε καθ' οδόν προς τις τουρκικές εκλογές εξέφρασαν την επομένη της κάλπης οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, εγκαλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για τις πιέσεις στην ανεξαρτησία του Τύπου. Μολονότι η ψηφοφορία ήταν «ελεύθερη», η προεκλογική εκστρατεία «σηματοδοτήθηκε από υπερβολικά πολύ φόβο και ο φόβος είναι ο εχθρός της δημοκρατίας», υπογραμμίζουν.
Ανησυχία και λύπη για το κλίμα βίας και φόβου που επικράτησε καθ’ οδόν προς τις τουρκικές εκλογές εξέφρασαν την επομένη της κάλπης οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, εγκαλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για τις πιέσεις στην ανεξαρτησία τοι Τύπου.
«Η εκστρατεία αμαυρώθηκε από τη βία» αναφέρει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε κοινή έκθεσή του με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι παρατηρητές, μολονότι εκφράζουν ικανοποίηση για «την ευρεία πολιτική επιλογή» που προσφέρθηκε στους Τούρκους ψηφοφόρους, εκτιμούν ότι οι βιαιότητες αυτές «εμπόδισαν τη δυνατότητα των υποψηφίων να διεξαγάγουν ελεύθερη προεκλογική εκστρατεία», ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
Ο ΟΑΣΕ καταδίκασε επίσης «παρεμβάσεις στη συντακτική αυτονομία των μέσων ενημέρωσης» από την πλευρά του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Ελβετός βουλευτής του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρέας Γκρος δήλωσε πως, μολονότι η ψηφοφορία ήταν «ελεύθερη», η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη με τρόπο «μη δίκαιο» για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η προεκλογική εκστρατεία σηματοδοτήθηκε από υπερβολικά πολύ φόβο και ο φόβος είναι ο εχθρός της δημοκρατίας» υπογράμμισε.
«Τα μέσα ενημέρωσης υφίστανται σημαντικές πιέσεις στη χώρα. Η ελευθερία του Τύπου είναι ζήτημα που προκαλεί βαθιές ανησυχίες» δήλωσε επίσης ο Ιγνάθιο Σάντσεθ Αμόρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Δουδωνής: «Να τους αποπέμψει και μετά να παραιτηθεί ο κ. Μητσοτάκης»
- Η ΚΕΔ αποκάλυψε τα τρία κριτήρια για τους νέους πίνακες διαιτητών
- Βιολάντα: Διάβρωση του αγωγού προπανίου από λάθος τοποθέτηση δείχνει το πόρισμα του ΕΜΠ
- Χρήστος Χριστοδούλου για Αλέξη Τσίπρα: «Είναι ηγετική μορφή και είμαι σίγουρος ότι πετύχει»
- Κουντούρης: «Μια μεγάλη δικαίωση για τον Ολυμπιακό, τους αθλητές και τους προπονητές του»
- Άρια Παπανικολάου: «H συμμετοχή μου στη νέα ταινία του Μπραντ Πιτ ήταν εμπειρία»