Στην Αγία Πετρούπολη μεταφέρθηκαν οι πρώτες σοροί της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά, που στοίχισε τη ζωή σε όλους τους 224 επιβαίνοντες και βύθισε στο πένθος τη χώρα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα πριν τα συντρίμμια του σκορπιστούν σε μεγάλη έκταση στην έρημο, και οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αντληθούν συμπεράσματα.

Το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Αγία Πετρούπολη επαναπάτρισε τις σορούς 144 θυμάτων. Η αναγνώριση θα γίνει στη Ρωσία με χρήση γενετικού υλικού, ενώ δεύτερο αεροσκάφος αναμένεται μέσα στη Δευτέρα.

Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχική φάση και όλοι περιμένουν να μιλήσουν τα δύο μαύρα κουτιά, τα οποία έχουν περισυλλεχθεί και έχουν υποστεί μόνο μικρές ζημιές.

Ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπλοΐας, η οποία έχει βάση στη Μόσχα, Βίκτορ Σοροτσένκο, ανέφερε πως η διάλυση του αεροσκάφους στον αέρα δεν μπορεί ακόμη να γίνει βάση για συμπεράσματα.

Συγκεχυμένες ήταν οι πρώτες αναφορές γύρω από την εξέταση των μαύρων κουτιών: Η αιγυπτιακή πλευρά είχε αναφέρει πως η εξέταση είχε ξεκινήσει αλλά θα χρειαζόταν αρκετές ημέρες, όμως ο ρώσος υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως η εξέταση των καταγραφέων δεν είχε ακόμη ξεκινήσει.

Παράλληλα, την απόφαση των Lufthansa, Air France και Emirates να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το Σινά ακολούθησαν και άλλες αεροπορικές εταιρείες χωρών του Αραβικού Κόλπου.

Ο ισχυρισμός ενόπλων μαχητών πως κατέρριψαν το αεροσκάφος έχει απορριφθεί τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κάιρο, όμως οι αεροπορικές εταιρείες θα απαφύγουν τη διαδρομή μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ